woensdag 5 september 2012

Het montagelogboek HMS Victory 5 september 2012

Deel 25


Deel 25 bevat twee kanonnen van 12 pond. Het voorste schot wordt van planken voorzien en de twee geschutpoorten van de spiegel worden uitgesneden.

De kanonnen in elkaar zetten, zoals in de vorige nummers beschreven.

Zonodig worden de uitstekende steunen 7a gelijk met de boegdelen 7 afgeschuurd.

Een lat tegen de onderkant van de boegdelen 7 houden en zo markeren dat hij aan beide kanten 1 tot 2 mm uitsteekt. Voordat u de lat op zijn plaats lijmt, snijd u, zoals in de bouwhandleiding aangegeven, een resterend stuk lat af en ondersteunt daarmee de boegdelen 7 aan de achterkant terwijl u de beplanking aanbrengt. De spijkers dan niet te diep in het hout drukken, om het stukje resthout niet vast te spijkeren.

Op dezelfde manier de beplanking verder naar boven aanbrengen. De bovenste lat steekt een stukje boven de spanten uit. De beplanking volledig laten drogen en dan de spijkers eruit trekken. De uitstekende uiteinden van de latten gelijk met de vorm van de boegdelen 7 afschuren en naar voren lichtjes afronden. De hoogte van de bovenste lat wordt pas in een later nummer van het magazine passend gemaakt.

Uitsnijden van de geschutpoorten in de spiegel – Onder de steunen van de hekgalerij moeten twee geschutpoorten getekend en uitgesneden worden. Dit gebeurt op dezelfde manier als bij de geschutpoorten in de zijkant, maar met het verschil dat de steunen 32 zich direct achter deze poorten bevinden.

Zoals in de bouwhandleiding beschreven, wordt op een afstand van 4 mm van spant 34 aan bakboord en stuurboord een lijn parallel aan de beplanking getekend. Dan wordt vanuit beide lijnen een verticale lijn op een afstand van 24 mm van de buitenkant van de galerijsteunen getekend. De vierkante sjabloon van deel 23 (12 x 12 mm) wordt gebruikt om de omtrek van de geschutpoorten te tekenen. De sjabloon wordt tegen de twee getekende lijnen gelegd. Zoals eerder worden de geschutpoorten stuk voor stuk uitgesneden. Daarbij moet telkens de buitenste driehoek die aan de steunen 32 is vastgelijmd, voorzichtig met een smalle steekbeitel worden verwijderd.

Deel 26 bevat nog meer latten en spijkers voor de rompbeplanking.

Ook deel 27 bevat latten en spijkers voor de rompbeplanking. Het middelste batterijdek wordt van geschutpoorten voorzien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten