Een blog over grappen, grollen en serieuze zaken. Gestopte presentatrice's en het nieuws wat raakt wordt hier besproken. Natuurlijk de funny afkortingen niet vergeten. Natuurlijk ook een beschrijving van mijn bouw van Admiral Nelson HMS Victory.
zaterdag 5 januari 2013
Het montagelogeboek HMS Victory 5 januari 2013
Deel 41 bevat de bovenste en onderste onderdelen van de zijgalerijen, het kleine boegdek en een rondhout als tijdelijke boegspriet, die het inbouwen van dit dek vergemakkelijkt. De bouwhandleiding beschrijft deel 2 van de hekgalerij en het passend maken van het boegdek.
Montage van de zijgalerijen en hun bovenkanten – De bouwhandleiding laat de montage aan één kant van het model zien. Deze stappen moeten voor de tegenoverliggende zijgalerij herhaald worden. Onderdeel 79 is een versteviging die de achterste raampartij wat meer stabiliteit geeft. Lijm het met de gebogen kant tussen de beide bovenste rijen ramen. Fixeer de lat met lijmklemmen tijdens het drogen om verschuiving te voorkomen.
De zijgalerij tijdelijk met plakband vastmaken en het eerste bovendeel (63) erop leggen. De twee rechte kanten van dit bovendeel afschuinen; ze moeten goed sluitend tegen de schuine vlakten van de hekgalerij en de zijbeplanking aan liggen.
Voer de montagestappen 4-7 heel zorgvuldig uit, om bet bovendeel 63 correct passend te maken. Daar hoort ook het aanbrengen van de drie kleine latresten aan de bovenkant van de zijgalerij bij.
De voorste rand van de zijgalerij van binnen afschuinen, zodat hij sluitend tegen de romp ligt. Schuin indien nodig het voorste gedeelte van het bovenste galerijdek af, zodat de zijgalerij er perfect op aansluit.
Week de zijgalerij voor het buigen in warm water, om hem soepeler te maken. De zijgalerijen zijn zeer kwetsbaar, ga bij het buigen dus zeer voorzichtig te werk.
Bevestig de zijgalerij en het bovendeel (63) met de drie latresten met houtlijm. Tijdens het drogen moet u de zijgalerij met plakband en klemmen fixeren, zodat hij niet verschuift.
Zodra de lijm droog is, kunt u de buitenkant van het bovendeel voorzichtig met de zijgalerij afschuren. Schuur waar nodig de achter- en onderkant van de zijgalerij in één vlak met de aangrenzende delen.
Nu gaan we met de bovendelen verder: Leg onderdeel 64 op onderdeel 63 en neem met een potlood de omtrek op onderdeel 63 over. Schuur vervolgens met schuurpapier de buitenkant van onderdeel 63 schuin af tot aan de potloodmarkering. Schuin de rechte kanten van onderdeel 64 af en maak de gebogen kant rond.
Deel 64 kan nu op deel 63 gelijmd worden. Herhaal de montagestappen nog eens met de delen 65 en 66.
Draai het model ondersteboven (met de kiel naar boven) en schuur de aan bakboord en stuurboord overstaande onderzijden van de hekgalerij. Hier worden later de onderdelen van de zijgalerijen (70) aangebracht, op dezelfde wijze als aan de bovenkant van de zijgalerijen. Schuur de (dwars-) latten die u in deel 40, pagina 13, stappen 1 t/m 5 onder de hekgalerij hebt aangebracht in één vlak met de zijden van de romp. Let erop, dat u de tegen de dwarslatten aan grenzende zijbeplanking niet per ongeluk afschuurt.
Het boegdek passend maken – Teken een markering op het rondhout op 40 mm van een uiteinde. Schuur het rondhout tot aan de markering aan twee tegenoverliggende kanten vlak. Het moet nu gemakkelijk in de sleuf van de boegspriet te schuiven zijn. Het mag de “snavel” van het galjoen niet raken, maar moet precies in het midden erboven geplaatst zijn.
Leg daarna het boegdek op de spanten. Pas nadat u de U-vormige opening groter hebt gemaakt, zal het vlak op de spanten liggen. Maak de opening groter met schuurpapier of een ronde vijl, totdat het dek goed op de spanten ligt. Houd de ronding zo goed mogelijk in stand!
Vanwege de vlakke hoek van de tijdelijke boegspriet zal de opening groter zijn dan u misschien hebt verwacht. Zodra alles goed past, houtlijm op de spanten aanbrengen en het dek vastlijmen. De boegspriet moet er moeiteloos uit kunnen worden getrokken.
Verwijder de boegspriet nadat de lijm is gedroogd en schuur de kanten van het dek gelijk met de romp.
Deel 42 bevat houten latten voor het onderste en middelste berghout en twee metalen regenafleiders. Deze worden in deel 43 gebruikt om de plaats van de regenafleiders boven de geschutpoorten aan te duiden. De op dat moment al aangebrachte berghouten worden van uitsparingen voorzien. Behalve de twee berghouten wordt onder de hekgalerij een lat aangebracht, waarachter delen van het onderste berghout eindigen.
Als u uw model niet wilt beschilderen, kunt u toch besluiten om details zoals de berghouten te beitsen, zodat deze contrasteren met de rest van het model. Dit moet u in deel 42 beslissen, omdat de smalle kanten van de berghouten vóór het aanbrengen moeten worden gebeitst. Dit kan weliswaar ook later gebeuren, maar dan moet de romp tussen de berghouten uitvoerig worden afgeplakt. Bovendien loopt u het risico dat de beits ondanks het afplakken in het hout van delen trekken die eigenlijk onbehandeld hadden moeten blijven.
Wij raden af om houtkleuring te gebruiken, omdat deze zeer dunvloeibaar is en de uitbreiding ervan daardoor moeilijk te controleren is. Wij raden het gebruik van houtbeits aan, die gemakkelijker te handhaven is. Maar altijd eerst op een restlat testen. Beits moet zo regelmatig mogelijk aangebracht worden. Als per ongeluk een te dikke laag aangebracht wordt, wordt het hout donkerder. In de bouwhandleiding is een beits met een walnootkleur gebruikt. Voor uw eigen model kunt u ook een andere kleur kiezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten