maandag 5 maart 2012

Het montagelogboek HMS Victory 5 maart 2012

Deel 7:


verdere spanten en fase 2 van de barkas. Zoals eerder de plakranden van de spanten wat opruwen, zonder de vorm van de spanten te veranderen.

Na het in elkaar zetten van de spanten 18 en 19 dient u ook deze weer vlak te laten drogen, maar nog niet met de kiel verbinden.

We bouwen verder aan de barkas. De spanten moeten goed vastzitten voordat met het “stroken” wordt begonnen (het schuren van de randen van de spanten, zodat het ondersteuningsvlak voor de beplanking zo groot mogelijk is). De “trede” aan de spanten niet wegvijlen!

Het buigen van de latjes wordt door een elektrische plankenbuiger vergemakkelijkt – maar ook de dampmethode geeft de gewenste resultaten (zie bouwbeschrijving). De gebogen latjes kunnen met secondelijm aan de spanten worden vastgezet. De latjes NIET aan de twee delen met nr. 3 vastplakken!

Let erop dat de beide eerste latjes van de beplanking langs de “trede” op de spanten worden aangebracht. Hoe verder u naar de kiel toe beplankt, hoe spitser dient u de latjes af te snijden.

Na het aanbrengen van de eerste laag planken wordt de romp heel voorzichtig afgeschuurd om eventuele oneffenheden te verwijderen. Daarna wordt alleen op de twee bovenste latjes vanaf de “trede” van de spanten een tweede laag planken aangebracht.

Vóór het verwijderen van de montageplaat de beplanking geheel laten opdrogen! De steunplaatjes niet te krap aan de romp afsnijden en bij de spiegel erop letten dat u deze niet onder de horizontale lijn afsnijdt. Eventuele resten worden later weggewerkt. De twee delen nr. 3 moeten nu bij het afsnijden uit de romp vallen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten