zaterdag 31 maart 2012

Vivarium 2012

Dit jaar op zondag 24 maart 2012 naar de beurs Vivarium geweest. Een beurs voor aquarium-, terrarium-, paludarium- en vijverhobby. Dus je verwacht dat er respect is voor dierenwelzijn en dierenrechten. De grootste beurs op dit gebied en daar zijn ze trots op zijn. Ze melden zelfs het niet door gaan van de beurs Zajac Duisburg en het stoppen er van. Ze melden alleen niet de reden. Ze vergeten te melden dat ze stoppen onder meer om het welzijn van de dieren en de stijgende kosten van het organiseren van deze beurs.
De Vivarium beurs was zeker op het gebied van de vissen niet de meeste dier vriendelijke. Veel vissen die er werden mishandeld. Discusvissen in gele emmers die open stonden en de vis lag op zijn zij. Deze kon niet eens recht op rond zwemmen en zo stonden er ook emmers onder rommel en spullen die verkocht werden. Deze chichliden soort heeft een minimale temperatuur nodig van 28 graden celcius.

De temperatuur was op het moment dat ik er was zeker geen 28 graden. Het voelde zelfs koud aan. Dit was niet de enigste probleem dat ik zag. Bij een kweker-handelaar die zakken op tafels had liggen waren er verschillende zakken waar dode vissen in zaten. Daarbij was de hoogte of laagte van het waterpeil bedroevend laag. De temperatuur van de zakken voelde koud aan.

Bij de Sumatranen en Purperkoppen zwommen er enkele op hun zij. Deze kweker-handelaar kwam uit het zuiden van Nederland. Dan nog een handelaar die zegde Endler guppy's, maar dat zeker geen Endler guppy's waren eerder gewone guppy's.
Natuurlijk waren er ook goede kweker-handelaren. Deze hadden aquariums staan waar ze de vissen uitvingen of hadden de vissen op warmte matten liggen. Bij de handelaren met kreeften, garnalen en krabben was er wel vele kweker-handelaren die het goed deden. Een aantal hadden showbakken staan en de dieren voor verkoop in tempexboxen achter of onder het kraam. Wanneer niet in boxen onder of achter de tafel wel op iets dat de bakjes op temperatuur hielden.

De showaquariums en tentoonstellingaquariums zagen er allemaal wel goed uit en de vissen hadden geen stress. De verenigingen en forums die vissen bij hadden hadden over het algemeen alles goed voor elkaar. Alleen bij de betta forum vissen tentoonstelling had ik toch mijn twijfels. De vissen zaten allemaal in bakjes waar geen filtering, verwarming of stroming in was. Natuurlijk voor één dag is dat geen probleem. Twee dagen krijg ik al mijn twijfels.

De terrarium dieren zoals reptielen en amfibieën waren over het algemeen wel goed ondergebracht. Dit ook bij de reptilen en amfibieën voor de verkoop. Natuurlijk deze dieren kunnen iets meer hebben en overleven een temperatuur van onder de twintig graden celcius wel.
Veel kweker-handelaren van de reptielen en amfibieën hadden ook de transport verpakkingen goed op orde. Er werd daar ook advies gegeven over voer, temperatuur en dergelijke. Zelfs de handelaren met levend voer hadden alles goed voor elkaar. Wat koel moest zijn lag in koelingen. De voerde insecten waren ook netjes verpakt.

Zelfs de insecten voor insectarriums waren in ruime transportbakjes verkocht. Helaas waren daar weinig verkopers van te vinden op de Vivarium beurs.

De redenen om niet naar de Vivarium beurs te gaan:
Veel vissen verkocht in zakken met te weinig water.
Veel vissen in te koud water.
Veel dode vissen in de zakken die verkocht werden
De friet rook je door een groot deel van het gebouw.
Verkeerde verlichting.

De redenen om naar de Vivarium beurs te gaan:
Groot aanbod van voeding voor zowel plant als dier.
Een groot aanbod en mogelijkheden op terrarium, aquarium, ribarium, paludarium, insectarium en vivarium bouwers en verkopers.
Een groot aanbod van inrichtingsmogelijkheden en inrichters.
Een groot aanbod van planten voor boven en onder water.
Een redelijk aanbod op het gebied van de techniek.

Tevens een advies voor de organisatie.
*Zet verenigingen bij elkaar en doe dit ook met de internet fora's (bijvoorbeeld roggenforum en kogelvisforum in het midden met daar rond de andere internet fora.)
*Zorg dat ook op de begane grond een ruimte komt met tentoonstelling aquariums en terrariums. Waar ook aan tafels koffiegedronken kan worden.
*Hou eens een enquête onder uw bezoekers.

Persoonlijk
Helaas was dit voor mijn persoonlijk eens maar nooit meer. In Nieuwegein in de Homeboxx te veel zaken gezien die mijn aan dierenmishandeling doen denken. Terwijl ik toch veel van deze soort beurzen bezoekt. Dit in binnen en buitenland.

Op deze beurzen worden de vissen diervriendelijker tentoon gesteld voor verkoop. Daarbij wordt er beter gelet op de temperaturen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten