zaterdag 5 mei 2012

Het montagelogboek HMS Victory 5 mei 2012

Deel 16:


Het in elkaar zetten van de voorste spanten op de kiel en van de twee voorste helften van het onderste batterijdek.

De bundel met steunbalken van het batterijdek heeft u pas later nodig.

De bovenkant van de spanten 13-20 en van de kiel voorzichtig glad schuren.

Steek de spanten 13-20 in de juiste sleuven van de kiel, maar plak ze nog niet vast. De bovenkant van iedere spant moet in één vlak liggen met de bovenkant van de kiel.

De twee helften van het onderste batterijdek op een glad oppervlak tegen elkaar leggen en midden tussen de sleuven van de spanten dwarslijnen tekenen.

De twee dekhelften nu één voor één op hun plaats in de romp leggen. Let erop dat ze vlak liggen en dat de lengtenaad tussen de twee helften precies op de kiel ligt. U zult hiervoor enkele van de sleuven in het dek wellicht nog iets groter moeten maken, zodat het dek perfect past. De twee dekhelften nog niet vastlijmen!

Nu aan iedere kant één van de beide 5 x 15 mm langsbalken langs de spanten leggen.
Om ze aan te passen aan de gebogen vorm van de romp, moet u ze aan de binnenkant iets inzagen. Daarvoor tekent u de plaats van deze inkepingen op de ingezette balken. Dit hoeft niet op de millimeter precies te gebeuren, maar let er wel op dat de inkepingen tussen de spanten liggen en niet erop, en dat de afstanden tussen de inkepingen naar voren kleiner worden. Waar de ronding van de romp het sterkst is, is een afstand van 5 mm raadzaam, verder naar achteren kan deze afstand tot 15 mm worden vergroot.
De inkepingen worden aan de binnenkant ongeveer 2 mm diep ingezaagd. Zaagt u te diep, dan bestaat het gevaar dat de balk breekt.

De langsbalken moeten zonder veel moeite kunnen worden gebogen en aangepast. Zaag zonodig een groter aantal of diepere inkepingen in de balk. De langsbalken nog niet vastlijmen!

Op dit punt moet u beslissen of u voor de opengewerkte versie kiest. Daartoe wordt een stuk van de romp opengelaten, zodat het mogelijk is de binnenkant van het schip te zien. Dit wordt verder verklaard in deel 17.

U mag nog geen onderdelen aan elkaar lijmen, aangezien eerst nog meer balken en ook de twee achterste helften van het onderste batterijdek worden ingezet (deel 17).


Met deel 17 ontvangt u de twee achterste helften van het onderste batterijdek en de bijbehorende langsbalken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten