vrijdag 7 september 2012

Zwarte Pieten (1 persoon)

100 gram donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden
mespunt zout
1 eetlepel cacaopoeder
200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram koude boter (of margarine)
3 eetlepels koud water
2-3 eetlepels bloem


Maak vooraf de malletjes van Zwarte Piet. Zeef de suiker boven een kom. Voeg de speculaaskruiden, het zout, het cacaopoeder en het zelfrijzend bakmeel toe en roer alles door elkaar. Leg het stuk boter in het meelmengsel. Snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes. Voeg het water toe en kneed het mengsel snel tot een glad en gelijkmatig deeg. Vorm van het deeg een bol, verpak de bol in vershoudfolie en leg de bol minstens een nacht in de koelkast.
Neem de deegbol uit de koelkast en laat het deeg 30 minuten bijkomen. Verwarm een gewone oven voor op 170°C en een heteluchtoven op 160°C. Haal de bakplaat uit de oven en vet deze dun in.Bestrooi een grote houten plank met rijstebloem. Leg de deegbol erop. Rol het deeg met een deegroller uit. Maak het deeg steeds los met een pannenkoekmes en keer het regelmatig. Strooi er wat bloem over als het gaat plakken. Rol het zo uit tot een zo vlak mogelijke deeglap met een dikte van 4-5 mm. Controleer dat met een cocktailprikker: zet op 4-5 mm een streepje en prik door het deeg heen: het streepje moet nog net zichtbaar zijn.
Leg de Zwarte Pietmallen op het deeg. Snijd de deegfiguurtjes rondom de mallen uit. Dat gaat 
gemakkelijk met een pizzarolmes. Verwijder de mallen. Leg de deegfiguren op de bakplaat met tussenruimtes van 2 cm. Schuif de bakplaat middenin de voorverwarmde oven en bak de koeken gaar in 30 minuten. Neem de koeken met behulp van een bakspatel direct van de bakplaat en leg ze op taartroosters. Laat ze zo afkoelen.

Bereidingstijd: circa 30 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten