woensdag 5 september 2012

Het montagelogboek HMS Victory 5 september 2012

Deel 27


Deel 27 beschrijft het inzetten van de blokken voor de nagebootste kanonbuizen en het uitsnijden van de geschutpoorten van het middelste batterijdek.

Het middelste batterijdek beschikt telkens over 15 geschutpoorten aan bakboord en stuurboord. Ze worden tussen de spanten gepositioneerd. De dicht bij de boeg liggende poorten vergen een bijzondere aandacht, aangezien de boegdelen zich daarachter bevinden.

De opengewerkte versie – Herhaal stappen 1 tot 17 van de bouwhandleiding aan de bakboordkant. Door de opening in de romp hoeft u een aantal geschutpoorten niet uit te snijden.

Uitsnijden van de geschutpoorten van het middelste batterijdek – Zoals beschreven in de bouwhandleiding buigt u een overgebleven lat ruwweg in de vorm van de romp. Daarmee tekent u verticale lijnen met onderlinge afstand van 4,5 mm aan de achterkant van de spanten, behalve bij enkele spanten aan boeg en spiegel.

Bij de spiegel verlopen de lijnen als volgt: aan de achterkant van spant 27, aan de voorkant van spant 28.

Bij de boeg: achterkant van spant 12, voorkant van spant 13. Dan op een afstand van 2 mm vóór de lijn bij spant 15 nog een lijn tekenen.

Om de onderkant van de geschutpoorten te markeren, maakt u de op pagina 12 beschreven mal. Daarmee meet u steeds een gelijke afstand van 31 mm tot de onderkant van de eerste huidgang.

Met de sjabloon (12 x 12 mm) uit deel 23, pagina 12, de omtrek van de geschutpoorten tekenen en daarna de diagonalen. Denk eraan om bij spant 15 de sjabloon tegen de voorste van de beide verticale lijnen te leggen.

De zevende geschutpoort van achteren (tussen spant 21 en 22) wordt later als toegangsdeur vergroot. Zijn voorste en achterste verticale lijnen naar boven en beneden verlengen. De juiste boven- en onderkant worden later gemeten.

Opgelet! De achterste geschutpoort van het middelste batterijdek moet spant 28 raken, niet spant 27.

Teken de geschutpoort bij spant 25 ongeveer 1 mm verder naar voren dan de markering.

Nu missen we alleen nog de voorste geschutpoort van dit dek. Deze ligt op 31 mm afstand van spant 12. Ook hier weer de hoogte met behulp van de 31 mm mal bepalen en daarna de omtrek met behulp van de sjabloon tekenen.

Blokken voor de nagebootste kanonbuizen – De twee dikkere latten (6 x 4 mm) voor het inzetten van de nagebootste kanonbuizen aan een van de brede zijden zwart schilderen. De smalle zijden niet schilderen. De latten na het drogen van de verf in 24 stukken van 20 mm en vier stukken van 15 mm snijden. Een verstekbak is een goed hulpmiddel om gelijkmatige rechte kanten te verkrijgen.

De houtstukken met de verf naar buiten (tegen de beplanking) direct achter de gemarkeerde geschutpoorten boven op de langsbalken lijmen. Later worden daarop de nagebootste kanonbuizen ingezet.

De kortere 15 mm stukken zijn voor boeg en spiegel bestemd, en wel tussen spanten 12/13 en 27/28. Vóór het opensnijden van de geschutpoorten de lijm van de houtstukken een nacht laten drogen.

Opensnijden van de geschutpoorten – Met een 2 mm boor een gat in het midden van de poorten (snijpunt van de diagonale lijnen) en tot in de daarachter liggende houten blokken boren. Een liniaal die u tegen de onderkant van het onderste batterijdek houdt, helpt u in een rechte lijn en vooral evenwijdig met het dek te boren.

Zoals eerder bij het onderste batterijdek de geschutpoorten uitsnijden en de randen gladschuren. De toegangsdeuren nog niet bewerken, dat is het thema van deel 28.

Deel 28 bevat verdere latten en spijkers voor de beplanking. Bovendien worden de twee toegangsdeuren uitgesneden.

Met deel 29 ontvangt u nog meer latten en spijkers voor de beplanking. Bovendien worden de geschutpoorten van het bovenste batterijdek gemarkeerd en uitgesneden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten