woensdag 5 september 2012

Het montagelogboek HMS Victory 5 september 2012

Deel 26


Bij deel 26 gaat u met de beplanking verder tot aan de 12e huidgang. Denk er steeds aan om de latten een voor een afwisselend aan de ene kant, dan aan de andere kant van de romp aan te brengen.

Houd er rekening mee dat de posities van de latten in geringe mate kunnen afwijken van de posities die in de bouwhandleiding te zien zijn. Dit komt door minimale verschillen die bij het stroken van de romp of bij het passend maken van de latten geleidelijk oplopen. Daarom is het raadzaam dat u vanaf nu al de komende latten precies aan uw model aanpast.

Bij de opengewerkte versie sluit de 10e huidgang de vrijgelaten opening aan stuurboord aan de bovenkant af. Vanaf de 11e huidgang wordt de beplanking op dezelfde manier als aan bakboord aangebracht. De eerste lat van de 11e huidgang verbindt spant 16 met spant 23. Snijd hem op de juiste lengte af en markeer de voorste en achterste rand van de opening. Dan de lat op zijn plaats houden en haaks vanaf het dek 23 mm meten en deze hoogte op de plank markeren. Op de lat tekent u nu het uit te snijden gedeelte tussen de voorste en achterste markering, waarna u dit gedeelte voorzichtig kunt uitsnijden.

Bovendien dient u op het overgebleven smalle deel van de lat de gaten voor de spijkers vooraf te boren, om splinteren van de lat bij het vastzetten te voorkomen.

Bij het vastzetten van de lat met houtlijm en spijkers een andere lat als steun erbovenop leggen, om te voorkomen dat het dunne deel van de lat verbogen wordt. Dan de hek- en boegplanken zoals voorheen aanbrengen en met de volgende gang verdergaan.

De eerste lat van de 10e huidgang loopt tussen spant 17 en spant 24. De onderkant van de lat van binnen afkanten – maar niet zo sterk als voorheen, aangezien de neiging van de romp op deze hoogte niet meer zo groot is. Als u de lat afkant, kan deze nog dichter tegen de eronder liggende lat gepositioneerd worden.

De hekplanken hoeven nu niet smaller te worden gemaakt, maar ze moeten wel evenwijdig met het dek lopen. De uiteinden van de latten met behulp van de sjabloon uit deel 24 (pag. 12) op de juiste lengte afsnijden.

Bij het aanpassen van de boegplank kan eventueel een spleet open blijven. De grootte en plaats hangen ervan af hoe smal u de boegplanken hebt gemaakt. Dit kan van model tot model verschillen. Markeer de breedste plaats van de spleet en de plaats waar deze aan de boegkant begint, zoals in stap 4 van de bouwhandleiding te zien. Van de boeg tot de eerste markering (in het voorbeeld spant 13) moet de lat om de hoogte van de spleet smaller worden gemaakt. Van de eerste tot de tweede markering (in het voorbeeld spant 15) moet de lat dan weet tot de volle breedte uitlopen. De plaats van de twee markeringen kan bij uw model afwijken, zelfs van de ene kant van de romp naar de andere.

De eerste lat van de 11e huidgang loopt van spant 16 naar spant 23. De daarop aansluitende hekplank met behulp van de sjabloon in de juiste vorm snijden.

Volg heel precies de instructies voor de huidgangen 11 en 12 op. De stappen 6 tot 8b beschrijven twee van elkaar afwijkende procedures, al naar gelang of de boegplank van de 11e gang boven de boegdelen uitsteekt of niet.

Ligt de boegplank op de hoogte van de boegdelen of daarboven, dan volgt u stap 7a. Ligt hij lager, dan volgt u stap 7b. Bij mijn model moest ik stap 7a aanhouden.

Ga met de 12e huidgang verder, zijn eerste lat loopt van spant 15 tot spant 22. De latten aan de kant van het hek weer met de sjabloon op maat snijden. Voor de boegplank bestaan er twee mogelijkheden. Hebt u stap 7a moeten volgen, dan gaat u verder bij stap 8a, waarbij de boegplank bij het schot 12 wordt afgesneden. Hebt u echter stap 7b gevolgd, dan gaat u tewerk zoals in stap 8b beschreven. In dat geval moet de boegplank ca. 2 mm smaller worden gemaakt. Maar hij dient wel nog boven de boegdelen uit te komen.

Deel 27 bevat weer latten en spijkers. De geschutpoorten van het middelste batterijdek worden uitgesneden en de blokken voor de nagebootste kanonbuizen worden ingezet.

Deel 28 bevat verdere latten en spijkers voor de beplanking. Bovendien worden de beide toegangsdeuren opengesneden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten