donderdag 5 april 2012

Het montagelogboek HMS Victory 5 april 2012

Deel 10:


Fase 5 van de barkas en achterste gedeelte van de kiel van het model.

Ook hier weer de spanten wat opruwen, maar zonder hun vorm te veranderen. Deel 6 (mastvoet) hebt u pas later nodig.

De kiel van het model wordt nu met het achterste gedeelte gecompleteerd. Alle drie kieldelen dienen in een perfecte rechte lijn te liggen. De verstevigingsplaatjes mogen de sleuven van de spanten niet afdekken. Wij bevelen aan om de lange kiel van het model met kleine haakjes en schroefjes op een vlakke plank te bevestigen en te fixeren, totdat de romp door het inzetten van de dekken niet meer kan worden verbogen.

De spanten nog niet op de kiel vastplakken!

Nu moet de binnenkant van de barkas worden geschilderd voordat met het inzetten van de wegering, de vlonders en de roeidoften wordt begonnen. Nu hebben we de 1 x 3 mm en 0,6 x 3 mm latjes en de twee messingvlonders en de mast van deel 9 nodig.

Bij de beschilderde versie worden de planken van de wegering vóór het inzetten van de roeidoften geverfd.

De vloer wordt van maximaal negen 1 x 3 mm latjes vervaardigd. Vier daarvan worden op de juiste lengte gesneden, zoals op de afbeelding te zien wordt de middelste in tweeën gedeeld, daartussen blijft plaats voor de mast; probeer eerst of deze erin past voordat u de latjes vastzet. De buitenste latjes worden aan de vorm van de romp aangepast.

De doftwegers worden van 0,6 x 3 mm latjes gemaakt. U kunt ze schilderen vóór het inzetten. Snij de doftwegers op maat en doe wat houtlijm op de spanten op de plaats waar ze worden aangebracht.

Voor het inzetten van de vlonders eerst hun omtrek op papier overdragen. Knip deze uit en gebruik hen als sjabloon om de vlonders op maat te snijden. De sjablonen voorzichtig in de barkas leggen en zo nodig bijsnijden, daarna op de vlonders leggen en deze volgens de sjablonen in de passende vorm snijden. Bij de geschilderde versie worden beide vlonders zwart geschilderd. Gebruik daarbij niet te veel verf om de zeer kleine gaatjes van de vlonders niet te verstoppen. Mocht dit toch gebeuren, er gewoon krachtig doorheen blazen. Zodra de verf is opgedroogd, kunnen de vlonders worden ingezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten