woensdag 5 december 2012

Het montagelogeboek HMS Victory 5 december 2012


Deel 40 bevat de galerijdekken, de raampartijen van de galerij en nog een 12-ponder.

De bouwonderdelen 60, 61 en 62 vormen de raampartijen van de hekgalerij en de bijbehorende zijgalerijen. De zijgalerijen (delen 61 en 62) worden pas later ingezet, nadat ze zijn aangepast aan onderdelen die u met deel 41 ontvangt. De beide onderdelen 59 dienen als steunen tussen de twee galerijdekken.

Om de romp te beschermen brengt u vilt aan op de draagvlakken van de modelstandaard. Zo voorkomt u dat het kwetsbare oppervlak wordt beschadigd.

De beplanking van de galerijsteunen kan zeer dun worden als deze later wordt geschuurd. Vul daarom de tussenruimten met houtplamuur, zoals afgebeeld. De plamuur moet geheel droog en hard zijn voordat u de achterkant van de steunen met schuurpapier glad maakt.

De hekgalerij, deel 1 – Inzetten van de galerijdekken en de achterste raampartij
Lijm de twee onderdelen 59 verticaal op het bovenste van de twee dekken (58). Ze moeten in de juiste richting en precies rechthoekig staan.

Voor het bovenste van de beide dekken moet u inkepingen in de zijbeplanking van de romp snijden. Spant 30 heeft aan de bovenkant uitstekende delen. Hun boven- en onderkant geven de plaats en de hoogte van de inkepingen aan. Markeer en snijd de inkepingen zoals aangegeven in de bouwhandleiding. Ze mogen iets te hoog zijn, dan past het dek er gemakkelijker tussen. Het dek moet precies in het midden zitten, daarom is het raadzaam om een paar keer te proberen of het dek past en de sleuven zonodig bij te werken.

Nu wordt het onderste van de beide dekken passend gemaakt. Ga daarbij voorzichtig te werk. Aan de voorkant van dit onderste dek zijn er twee uitstekende hoeken. De plaats waar deze hoeken de romp raken zonodig markeren, wat afschuren of uitsnijden.
Beide dekken op hun plaats zetten, maar nog niet vastlijmen. De beide onderdelen 59 moeten het onderste dek raken. Vóór het vastlijmen van de dekken moet de grote achterste raampartij passend worden geplaatst. Leg een liniaal vlak op de beplanking van het achterschip, zoals in de bouwhandleiding te zien, waarbij de liniaal de achterkanten van het bovenste en het onderste dek moet raken. Zo helpt de liniaal u om een lijn van de randen van de dekken naar boven op de beplanking door te trekken. Deze lijn wordt op de planken getekend. Vervolgens de uitstekende beplanking ca. 8-10 mm achter de markering afsnijden. Daarmee hebt u bij het passend maken van de raampartij wat speling.

Houd nu de raampartij tegen de dekken. De twee sleuven aan de onderkant passen in de beide lippen van het onderste galerijdek. De buitenkanten van dit dek moeten ietwat naar beneden gebogen worden, zodat ze goed op de galerijsteunen aansluiten en met de gebogen onderkant van de raampartij overeenstemmen.

Schuur de buitenste galerijsteunen aan ieder uiteinde wat af, zodat u de buitenkanten van het onderste galerijdek voldoende naar beneden kunt drukken. Haal niet te veel materiaal weg, het is beter om vaker te proberen of alles past. Zet daarvoor telkens de beide dekken en de raampartij op hun plaats.

Week het onderste dek gedurende ongeveer 20 minuten in warm water, zodat het beter gebogen kan worden. Bevestig het dek met houtlijm en spijkers op de galerijsteunen.
Vervolgens houdt u de achterste raampartij en telkens één van de zijgalerijen op hun plaats. De zijgalerijen worden later in vorm gebracht, maar u kunt ze nu gebruiken om de achterste raampartij in de juiste stand te brengen. Door de hoek van de raampartij te veranderen brengt u de zijgalerijen in de juiste stand. Hun bovenkant moet ongeveer parallel aan de rompbeplanking lopen. Schuur nu de zijplanken van de romp die tegen de voorkant van de achterste raampartij liggen geleidelijk af. Schuur niet teveel ineens weg. Waneer de latten korter werden, wordt de hoek van de achterste raampartij steiler en daardoor verandert ook de positie van de zijgalerij. De lippen en uitsparingen van de zijgalerij moeten precies in de achterste raampartij en in het onderste dek passen.

Het bovenste dek moet de raampartij aan de binnenkant raken. Zonodig schuift u het dek wat naar achteren, of u schuurt het aan de achterkant af. Zodra alles past, brengt u houtlijm aan op de lippen en kanten van het dek en lijmt u het op zijn plaats. Nu de raampartij nogmaals op zijn plaats houden om te controleren of hij het bovenste dek raakt.
Als er niets meer te corrigeren valt, lijmt u de raampartij aan de beide dekken en aan de rand van de bovenste rompbeplanking. Met behulp van plakband houdt u het grote onderdeel op zijn plaats tijdens het drogen.

Afwerking van de beplanking van de galerijsteunen – Nu dat het naar beneden gebogen onderste dek van de hekgalerij ingebouwd is, zet u de beplanking van de galerijsteunen voort tot aan dit dek. Een lat met de breedte van de onderconstructie op een afstand van 4-5 mm van het midden van de galerij vastlijmen. In de spleet die ontstaat en die aan de ene kant licht gebogen is, moet een lat worden ingepast. Herhaal deze twee laatste montagestappen, zodat dit deel een dubbele beplanking krijgt. Tot slot een derde aan één kant gebogen lat aanbrengen. Deze mag aan beide kanten iets korter zijn dan de twee vorige latten.

Het in elkaar zetten van de 12-ponder gebeurt zoals beschreven in vorige afleveringen.


Deel 41 bevat de bovenste en onderste onderdelen van de zijgalerijen, het kleine boegdek en een rondhout als tijdelijke boegspriet, die het inbouwen van dit dek vergemakkelijkt. De bouwhandleiding beschrijft deel 2 van de hekgalerij en het passend maken van het boegdek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten