vrijdag 7 december 2012

Kalkoen met kastanjevulling (4 personen)

1 kalkoen van ca. 4 kilogram
3 witte broodjes of 6 sneetjes witbrood
50 gram boter of margarine of 2 eetlepels olie
150 gram gepelde gehakte uien en 1 teentje gepelde knoflook 
150 gram gerookt spek in reepjes of mager ontbijtspek
2 takjes verse tijm
lever, hart, maag van de kalkoen en 150 g kippenlevers
2 zure geschilde appels (Granny Smith)
500 gram gekookte tamme kastanjes of kastanjepuree uit blik
3 eieren M
5 centiliter cognac 
zout en peper uit de molen
stukjes roomboter in blokjes om de saus te binden


Nodig:
oven op 180 °C (heteluchtoven 165 °C), schaal, braadpan, plank, keukentouw/prikkers, braadslede, aluminiumfolie
Zet de oven tijdig aan.
Week het brood in de melk in de schaal.
Verwarm 30 g boter in de pan en roerbak hierin de uien.
Voeg de knoflook, het spek en de tijm toe.
Evenals de gehakte organen met de kippenlevers.
Roerbak dit ca. 3 minuten.
Snijd in die tijd de appelen in stukjes.
Voeg ze met de kastanjes toe aan de pan en meng dit.
Klop de losgeklopte eieren met de cognac er door heen.
Voeg ook het geweekte brood toe en meng dit goed.
Neem de kalkoen uit de koelkast.
Kruid de binnenzijde met zout en peper.
Vul de kalkoen helemaal op met het mengsel. 
Gebruik keukentouw om de opening dicht te steken.
Bestrooi ook de buitenzijde met zout en peper.
Leg de kalkoen op z'n buik in de braadslede.
Voeg de overige boter toe. 
Zet dit iets onder het midden in de warme oven. 
Reken eerst 60 minuten en bedruip zo nu en dan.
Voeg ev. scheutje droge witte wijn of water toe.
Keer dan de kalkoen en reken nog 1,5 uur braadtijd.
Check dan de gaarheid, prik erin en helder sap is gaar.
Laat de kalkoen altijd even rusten alvorens aan te snijden.
Verpak de kalkoen in aluminiumfolie in de slede.
Giet het braadvocht voorzichtig terug in de braadpan.
Zeef het eventueel en laat dit even binden of inkoken. 
Voeg er dan de stukjes boter aan toe en blijf roeren.

bereidingstijd: circa 130 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten