maandag 2 december 2013

‘Empaná’ met gehakt (Nederlandse Antillen) (6 personen)

voor het deeg:
125 gram bloem
60 gram koude_boter, in stukjes
1 eidooier
2-3 eetlepels koud_water
melk om te bestrijken
voor de vulling:
2 eetlepels arachideolie_of_zonnebloemolie
2 sjalotjes_of_1_kleine_ui, gesnipperd
250 gram rundergehakt
1 tomaat, ontveld en in stukjes
1/2 groene paprika, gehakt
1 rode peper,  zonder zaadjes, gehakt
1 eetlepel blanke rozijnen
8 groene olijven, zonder_pit, gehakt
mespunt gemalen nootmuskaat
zout
versgemalen peper

muffinvorm met 6 holtes, ingevet
Doe de bloem in een kom en wrijf er de boterstukjes
door tot het mengsel op fijn
broodkruim lijkt. Voeg de eidooier en het
water toe en kneed tot een stevig deeg.
Verdeel het deeg in 2 stukken. Zet deze afgedekt
apart. Verhit voor de vulling de olie
en fruit hierin de sjalotjes. Voeg het gehakt
toe en bak het rul. Schep de andere ingrediënten
voor de vulling erbij en roerbak
nog 5 minuten.
Verwarm de oven op 200°C. Rol één helft
van het deeg uit tot een vierkant of rechthoek.
Steek hieruit 6 rondjes van circa
10 cm. Leg de deegrondjes in de holtes van
het muffinblik. Schep de gehaktvulling
erop. Rol de rest van het deeg uit en steek
er rondjes uit om de vulling te bedekken.
Druk de deegnaden op elkaar met een vork.
Prik de bovenkant van het deeg hier en
daar in. Bestrijk het deeg met melk en zet
de vorm 15-20 minuten in het midden van
de oven tot de empaná's goudbruin en
gaar zijn. Serveer ze warm of koud.
Bereidingstijd: circa 45 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten