maandag 2 december 2013

Oliedom?

Oliedom?

Olie wordt gewonnen uit noten, pitten en zaden en elke oliesoort heeft zijn eigen geur en smaak. Enkele soorten op een rijtje:

*Arachideolie is geperst uit pinda's en ruikt ook enigszins naar pinda's.
*Sesamolie is geperst uit sesamzaad en geeft een oosters tintje aan gerechten.
*Zonnebloemolie is gewonnen uit de pitten van de zonnebloem en heeft een zachte vrij neutrale smaak.
*Wok- of roerbakolie kan bestaan uit diverse soorten, zoals zonnebloem-, olijf- of arachideolie. Er zijn wat smaak stoffen aan toegevoegd zoals knoflook, peper of kruiden. Oosterse roerbakolie bevat vaak een beetje sesamolie. Deze oliesoorten zijn geschikt om te gebruiken voor (roer)bakken van vlees, vis en groenten.

De genoemde olie in een recept niet in huis. Dan kunt u ook kiezen voor slaolie, mais(kiem)olie of sojaolie.


Koud geperste olie soorten kunt men niet verhitten. Deze zijn alleen bij niet te verhitte gerechten te gebruiken. Zoals dressings voor salades. Warm geperste olie kan wel verhit worden. Hier geld wel een maximum temperatuur voor. Deze wordt meestal op de fles vermeld. De koud geperste oliesoorten bevatten vaak meer smaak. Dat maakt ze ook geschikter voor het gebruik op koude gerechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten