maandag 2 december 2013

Het montagelogeboek HMS Victory 2 december 2013

Deel 47 bevat latten voor de binnenbeplanking van de verschansingen van het bovenste batterijdek. Bovendien ontvangt u houtonderdelen voor het maken van de betingen.

Binnenbekleding van de romp – Aan beide kanten van het model brengt u aan de binnenzijden van de romp tussen de spanten 16 en 21 een beplanking van dunne houten latten aan.

Na het beplanken moeten de oppervlakken zo glad mogelijk zijn en vrij van zichtbare lijmplekken. Schuur de verschansingen zonodig glad.
Voor de verschansing tussen spant 16 en spant 17 een lat van 1 x 5 mm op maat snijden. Snijd aan de bovenkant van de latten uitsparingen weg voor de geschutpoorten. De latten moeten tot aan de buitenkanten van de poortdrempels lopen. Ga verder met het beplanken tot aan de bovenkant van de verschansing. Daarna de tussenruimten tot aan spant 21 eveneens van houten latten voorzien. Zodra de lijmverbinding droog is, kunt u de bekleding met schuurpapier glad schuren.


Bij de beschilderde versie van het model worden de beplankte binnenzijden van de verschansingen okergeel geverfd. Dit moet u nu doen, omdat dit gedeelte later niet meer toegankelijk is, door de aanwezigheid van de kanonnen en het erboven aangebrachte halfdek. De bovenzijden van de dekknieën voor het volgende dek worden niet beschilderd.
Bij de onbeschilderde versie van het model kunt u de binnenzijde van de romp lazuren. Houd het dek vrij van lazuur, hier worden nog verdere details op bevestigd.
Alvorens te schilderen of lazuren plakt u het dek tussen de spanten 16 en 21 af met afplakband. Schilder of lazuur de binnenkanten van de verschansingen en ongeveer 15 mm van de langsbalken.

De betingen – Deze bestaan uit drie langwerpige houten delen, die na de assemblage een brede “H” vormen. In de twee staanders brengt u groeven en sleuven aan. Houd u aan de instructies en de maten van de bouwhandleiding. Het meten en markeren dient zeer precies te gebeuren, liever een keer te veel meten dan een keer te veel afsnijden!

Bij het beschilderde model worden de betingen zwart geschilderd. Wilt u uw model niet schilderen, dan kunt u een mooi effect creëren door ze te lazuren of te beitsen.

Tot zover deze week.


Deel 48 bevat twee 12-ponders en de onderdelen voor de kanonstalies op het bovenste batterijdek. Bovendien ontvangt u de bouwhandleiding voor het assembleren van de roosterelementen die u met deel 43, 46 en 47 hebt ontvangen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten