maandag 2 december 2013

Het montagelogeboek HMS Victory 2 december 2012

Deel 48 bevat twee 12-ponders en de onderdelen voor de kanonstalies op het bovenste batterijdek. Bovendien ontvangt u de bouwhandleiding voor het assembleren van de roosterelementen die u met deel 43, 46 en 47 hebt ontvangen. De houten latten van 2 x 2 mm zijn geleverd met deel 43, de latten van 2 x 4 mm met deel 46. Bewaar de onderdelen voor de kanonstalies goed, want deze heeft u pas bij de montagestappen in deel 49 en 50 nodig. 

Zet de 12-ponders in elkaar, schilder ze of laat ze onbeschilderd.

Het middelgrote en het grote rooster passen in de corresponderende dekopeningen in het bovenste batterijdek, de beide kleine roosters worden achter de grote mast op de dekbeplanking vastgelijmd. De roosterelementen zijn uiterst breekbaar, ga daarom zeer voorzichtig te werk. Gebruik een nieuw mesje en fijn schuurpapier om de elementen te snijden en bewerken. De roosterelementen uiterst precies meten en afsnijden. Liever een keer te veel meten dan een keer te veel afsnijden!

Het middelgrote rooster – Snijd 20 elementen op maat. Snijd elk element bij de 11e inkeping af, zodat alle elementen tien inkepingen hebben. De afgesneden uiteinden worden later gladgeschuurd. 
Zet de 20 elementen in elkaar, zodat ze een vierkant rooster vormen. De elementen zijn breekbaar, dus niet met geweld in elkaar drukken. Maak de inkepingen zonodig wat groter.
Bestrijk de onderkant van het rooster met verdunde houtlijm. Door het capillaire effect dringt de lijm in alle spleten. Nadat de lijm is gedroogd, schuurt u de uiteinden van de elementen met fijn schuurpapier glad. Ga zeer voorzichtig te werk, zodat de uiteinden niet afbreken.
Leg vervolgens een zijde van het rooster vlak op een stuk fijn schuurpapier en schuur het oppervlak glad. De geschuurde kant is de bovenzijde van het rooster.
Snijd een lat van 2 x 4 mm op een iets grotere lengte dan het rooster, om wat speling voor de latere bewerking te hebben. Lijm de lat vast aan een kant van het rooster. Het rooster moet hierbij ondersteboven liggen. Nadat de lijm droog is, schuurt u de lat gelijk met de zijkanten van het rooster. Tijdens dit omlijsten moet het rooster steeds ondersteboven op de ondergrond liggen, zodat de omlijsting en de bovenzijde van het rooster in een vlak liggen.

Snijd vervolgens vier latten van 2 x 4 mm en twee latten van 2 x 2 mm. Deze latten moeten ieder 56 mm lang zijn. Lijm twee van de latten van 2 x 4 mm aan het rooster, één aan iedere kant. Het rooster ligt hierbij ondersteboven op de ondergrond! 
Nu pas het rooster met de bovenkant naar boven omdraaien. Lijm vervolgens aan weerszijden de latten van 2 x 2 mm aan de latten van 2 x 4 mm, in een vlak met de onderkanten van deze laatste. Met nog een lat van 2 x 4 mm aan iedere kant ontstaat een 2 mm goot, waarin later de paraat liggende kanonskogels worden geplaatst. 
Schuur de uiteinden van de twee uitstekende goten. Deze moeten even lang zijn. Als afsluiting snijdt u twee latten van 2 x 4 mm af. Bevestig de ene aan de voorkant en de andere aan de achterkant van het rooster.

Het grote rooster – Snijd de volgende elementen op maat: 30 stuks met vijf inkepingen, 20 met zes inkepingen en 27 met tien inkepingen. Maak hiervan drie bredere en twee smallere roosters. Leg de twee bredere 10 x 6 roosters terzijde. 
Stapel de drie 10 x 5 roosters op elkaar en schuur de kanten gelijktijdig voorzichtig af, zodat ze alle drie dezelfde afmetingen hebben. Vergeet ook niet de “bovenzijden” van de drie roosterdelen te schuren. Ze moeten 18 mm breed zijn. Met een digitale schuifmaat kunt u gemakkelijk een exact meetresultaat verkrijgen.
Snijd vier latten van 2 x 4 mm op de lengte van de roosters. Daarna de roosters met de bovenzijde naar beneden op de ondergrond leggen. Lijm twee latten aan een rooster en de andere twee aan de beide andere roosters vast. Nadat de lijm droog is, de roosterkanten schuren. Ga daarbij voorzichtig te werk, om de lengte niet te veranderen. Let er bij het aan elkaar lijmen van de drie roosterdelen op dat alle bovenzijden aan dezelfde kant liggen. Daartoe legt u alle drie roosterdelen op een vlakke ondergrond. Met een liniaal komen de roosters mooi recht te liggen ten opzichte van elkaar.
De bovenzijde ligt dus nu aan de onderkant. Snijd twee latten van 2 x 4 mm op een lengte van 88 mm en lijm deze aan weerszijden aan de lange kanten van het grote rooster.
Draai het grote rooster met de bovenkant naar boven en lijm een lat van 2 x 2 mm tegen de korte lat van 2 x 4 mm. Nadat de lijm is gedroogd, schuurt u alle kanten met schuurpapier glad. Daarna twee latten van 2 x 2 mm aanbrengen op de lange kanten. Ook hier na het drogen van de lijm de uiteinden gladschuren.
Bevestig aan alle drie kanten latten van 2 x 4 mm in de juiste lengte. Zo verkrijgt u ook hier de goot waarin de kanonskogels worden bewaard. De uiteinden van de nog open kant van het rooster worden nu glad geschuurd – ze moeten even lang zijn – en de open kant met een lat van 2 x 4 mm gesloten.

De kleine roosters – De twee 10 x 6 roosters worden telkens met vier latten van 2 x 4 mm “ingelijst”. U snijdt eerst in totaal de vier lange zijdelen. Deze kanten en de “bovenzijden” van de roosters schuren en vervolgens de lange zijdelen vastlijmen. Ook hier weer de uiteinden gladschuren en beide roosters met latten van 2 x 4 mm aan de nog open korte kanten voltooien.

Daarmee zijn de werkzaamheden van deel 48 afgesloten.


Deel 49 bevat twee 12-ponders en verdere onderdelen van de kanonstalies voor het bovenste batterijdek. En verder de bouwhandleiding voor de plaatsing van de roosters die u in deel 48 hebt geassembleerd. De kanonskogels van deel 43 en 46 worden ook benodigd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten