dinsdag 3 december 2013

Het montagelogeboek HMS Victory 3 december 2012

Deel 50 bevat nog meer houten delen voor de bevestiging van de losse schietbuizen van het bovenste batterijdek en de bouwonderdelen van de klokkenstoel. Verder legt de bouwhandleiding uit hoe u de kanons van de in deel 49 gemaakte kanonstakelage voorziet. De houten latten van 2 x 2 mm en 3 x 3 mm, het dak van de klokkenstoel en de klok zorgvuldig bewaren, deze hebt u pas later nodig.

Montage van de langsbalken voor het bevestigen van de schietbuizen – Zoals al eerder bij de lagere dekken, bevestigt u korte stukken lat op de langsbalken, als houders voor de schietbuizen. Monteer deze onderdelen voordat u begint de kanons te voorzien van tuigage.

Schilder de drie latten van 4 x 9 mm elk aan één kant zwart. Beschilder de voorzijden en de bovenkanten niet.
Nadat de verf droog is, verdeelt u de latten in 16 stukken van 30 mm, twee van 25 cm en twee van 15 mm lengte. Zoals al eerder worden de stukjes met houtlijm op de langsbalken en achter de geschutpoorten bevestigd. Lijm de twee stukjes van 15 mm vast bij de boeg en die van 25 mm in het achterschip. Laat de lijm een hele nacht goed drogen.

De kanons optuigen – Behalve met de kanonstuigage worden de kanons met spijkers aan het dek bevestigd. De gaten A hiervoor hebt u in aflevering 49 al geboord. Zo wordt verzekerd dat de kanons goed vast blijven zitten, wanneer de romp bij latere werkzaamheden ondersteboven staat. Het is veel moeilijker om ze achteraf weer in te zetten, omdat dan te veel ingebouwde details de toegang tot dit deel van het schip bemoeilijken.

De stappen voor het takelen van de kanons laat ik hier achterwege, omdat ze in het magazine goed zijn beschreven. U dient echter op een paar punten te letten:

Voor het aanslaan van de kanonstalies probeert u of u de spijkers voor het borgen van de kanons op het dek kunt inzetten. Ze moeten stevig in de zijwangen van het affuit zitten. Mocht u de spijkers niet kunnen inzetten, dan boort u zonodig het gat een beetje uit. De takelstappen zijn voor alle kanons dezelfde.

Houd er rekening mee dat de takelblokken spanten of andere blokken kunnen raken. Dit is onvermijdelijk, omdat de blokken niet kleiner kunnen worden gemaakt.

In het magazine staat dat de mond van ieder kanon ongeveer 2 mm uit de geschutpoort moet steken. Later zal dit ook het geval zijn bij de schietbuizen.

Door de kanonstakels en broekingen na het bevestigen aan de kanons en de romp met secondelijm of verdunde witte lijm in te smeren, worden ze verstijfd, waardoor de miniatuurkanons nog vaster komen te zitten.

Boorgaten voor de schietbuizen – Na het opstellen en takelen van de tien kanons boort u de gaten in de langbalken waarin later de schietbuizen worden gestoken. De boorgaten moeten op dezelfde hoogte zitten als de uit de geschutpoorten stekende monden van de tien kanons die u in dit nummer hebt opgesteld.

Dat was het dan voor deze week!


Bij deel 51 ontvangt u het roerblad van het model, onderdelen voor de scharnieren en onderdelen voor een scheepslantaarn.

Als u de modelromp onder de waterlijn met koperen platen wilt bekleden, worden het roer en de romp pas later van vingerlingen en roerhaken voor het ophangen van het roerblad voorzien. Als u uw model niet van platen wilt voorzien, maar de natuurkleur van het hout wilt behouden of de romp koperkleurig wilt schilderen, kunt u het roer en de romp nu al van scharnieren voorzien.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten