dinsdag 3 december 2013

Het montagelogeboek HMS Victory 3 december 2012

Deel 49 bevat twee 12-ponders en verdere onderdelen van de kanonstalies voor het bovenste batterijdek (samen met de onderdelen van deel 48). Bovendien ontvangt u de bouwhandleiding voor de plaatsing van de roosters die u in deel 48 hebt geassembleerd. De kanonskogels van deel 43 en 46 worden ook benodigd.

Zet de 12-ponders in elkaar, schilder ze of laat ze onbeschilderd.

Plaatsen van de roosters op het bovenste batterijdek – Het middelste en het grootste rooster komen over de overeenkomstige openingen in het dek tussen de fokkenmast en de grote mast te liggen. De twee kleinere roosters worden achter de grote mast direct op de dekbeplanking gelijmd. Controleer dat alle roosters mooi gladgeschuurd zijn en dat er geen schuurstof is achtergebleven in de tussenruimten.

Verwijder met een zaag voorzichtig de dekbalken die dwars over de openingen in het dek tussen de fokkenmast en de grote mast lopen.
Lijm een van de twee kleine roosters dwars op het dek, op 60 mm achter het gat voor de grote mast. Controleer aan de hand van de beplanking of het rooster in het midden zit. Lijm het tweede kleine rooster ook dwars op het dek, maar nu op 10 mm afstand achter het gat voor de grote mast.

Het middelgrote en het grote rooster worden over de overeenkomstig grote openingen in het dek geplaatst. Let er in ieder geval op dat u ze in de juiste richting inzet – de rechthoekige opening voor de trap moet telkens naar voren liggen.

Nu kunt u naar wens het dek bestrijken met matte of zijdeglanslazuur.
Test in ieder geval het lazuur op een onopvallende, niet zichtbare plek om er zeker van te zijn dat het lazuur geen uitwerkingen op het breeuwsel van watervaste stift heeft. Deze zou kunnen uitlopen.

Kanonskogels – Vul de goten van het middelgrote en het grote rooster met transparante lak, lazuur of transparant opdrogende witte lijm. Daarna vult u de met de vorige nummers geleverde kanonskogels in de nog vochtige lak of lijm. Zodra de lak droog is, kunnen de kogels er niet meer uitvallen.

Voorbereiden van de kanonstalies – In het gedeelte van het bovenste batterijdek dat later zichtbaar is, worden tien 12-ponders geplaatst. Daarvoor hebt u de met de nummers 48 en 49 geleverde componenten voor de kanonstalies nodig. Een micro-schaar zoals onder de volgende link afgebeeld is een praktisch hulpmiddel bij het takelen: http://forum.model-space.co.uk/default.aspx?g=posts&t=1946

Voorbereiden van de kanons - Boor in totaal zes gaten in ieder kanon, drie aan elke kant van het affuit. 
Gat A: Boor met een boortje van 0,7 mm loodrecht een gat helemaal door de zijwang.
Gat B: Boor met een boortje van 0,5 mm loodrecht een gat van 3 mm diep direct achter de achterste as.
Gat C: Boor een gat van 3 mm diep en 0,7 mm diameter horizontaal in de zijwang, iets onder het midden van het tweede trapje van achteren. In de bouwhandleiding is heel duidelijk aangegeven op welke plaats u dient te boren. Het is geen probleem als het boortje voor gat C door de zijwang heen de bodemplaat raakt.

De schachten van twee oogbouten op 3 mm inkorten en de oogbouten met houtlijm in gaten B inzetten. Let erop dat de ogen van de oogbouten in dezelfde richting wijzen als de kous op de schietbuis (in de lengterichting).

Test of de met de kanons geleverde spijkers goed in de gaten A passen. Als alternatief kunt u ook overgebleven spijkers van de beplanking gebruiken.

In ieder gat C dient u nu een takelblok te bevestigen. Daarvoor moet u eerst de blokken voorbereiden. Leg een lus van het garen van 0,15 mm in de groef om het blok en leg er een halve steek in. Let erop dat de knoop aan de kant van het blok ligt waar zich het gat bevindt. Borg de knoop met nog een halve steek. De knoop wordt nog steviger wanneer de twee halve steken in verschillende richtingen worden gelegd: de eerste rechts over links en de tweede andersom. Een dusdanige knoop wordt ook wel kruisknoop genoemd. Houd de uiteinden zo kort mogelijk – niet te kwistig met het garen zijn!

Drenk de knoop en beide uiteinden van het garen over een lengte van ca. 5 mm in verdunde witte lijm of secondelijm, en laat ze drogen. Zodra de lijm droog is, kort u een uiteinde af op 3 mm; knip het andere uiteinde vlak bij de knoop af.
Breng wat houtlijm aan op het uiteinde van 3 mm en steek het in gat C. Het blok dient naar voren te wijzen. Let erop dat u de lijm alleen op het uiteinde van het touw aanbrengt en niet op het blok. Het moet nog beweegbaar blijven. In totaal hebt u 20 van deze blokken nodig.

Hier wordt niet verder ingegaan op het maken van de kanonstuigage, omdat dit in de bouwhandleiding zeer uitvoerig wordt uitgelegd. Kort samengevat, u hebt 20 kanonstalies en tien broekingen voor tien kanons nodig.
Wees heel voorzichtig met het metalen draad; door zijn diameter en stijfheid is het vergelijkbaar met een injectienaald! 

Aanslaan van de kanonstalies aan de romp – Voordat u de kanons uitrust met de kanonstuigage, moet u deze aan de binnenzijde van de romp bevestigen. De beschreven werkwijze voor het bevestigen is voor de tien kanons tussen spant 16 en spant 21 op het bovenste batterijdek telkens hetzelfde.

Boor een gat van 0,6 mm midden op het spant, halverwege de hoogte van de geschutpoort, in de dekknie naast de geschutpoort. Het gat moet voldoende diep zijn om de volledige lengte van de schacht van de oogbout op te kunnen nemen. Boor op dezelfde wijze gaten in de andere spanten waarnaast kanons worden opgesteld 
Boor daarna een gat van 2 mm diep en een diameter van 0,6 mm aan de andere kant van de geschutpoort. Het gat moet ook halverwege de hoogte van de geschutpoort en 6 mm ernaast zitten. Neem de tip naast afbeelding 2 in acht om niet onbedoeld door de romp heen te boren!

Lijm de lange oogbout (met de broeking) met houtlijm of secondelijm in het gat in het spant. De ring met de broeking moet daarbij naar boven wijzen en het oog van de oogbout moet verticaal zitten.
Lijm de korte, 2 mm lange oogbouten (met de kanonstalie) met houtlijm of secondelijm in het gat in de romp. Ook hier dient het oog van de oogbout verticaal te zitten.

Dat was het dan voor deze week. 


In deel 50 moeten de tien 12-ponders klaar zijn om te worden opgesteld.

Deel 50 bevat bovendien houten delen voor de bevestiging van de losse schietbuizen en de bouwonderdelen van de klokkenstoel. Verder legt de bouwhandleiding uit hoe u de kanons van de in deel 49 gemaakte kanonstakelage voorziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten