woensdag 4 december 2013

Jerk kip (Jamaica) (4 personen)

4 kipkarbonades of drumsticks
voor de marinade:
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel gedroogde tijm
¼ theelepel versgemalen nootmuskaat
½ eetlepels donkerbruine basterdsuiker
2 teentjes knoflook, geperst
2 sjalotjes of 1 kleine ui, gesnipperd
2 eetlepels limoen- of citroensap
3 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie
zout
versgemalen peper
(extra olie)
ovenschaal of bakplaat

Snijd de kipkarbonades of drumsticks hier
en daar in met een scherp mes. Meng alle
ingrediënten voor de marinade tot een
pasta. Wrijf de kip helemaal in met de marinade
en laat afgedekt in de koelkast minimaal
3 uur marineren (maar een dag van
tevoren kan ook)

Verwarm de oven voor op 200°C of verwarm
de ovengrill. Leg de kipdelen naast elkaar in
een ovenschaal of op de bakplaat. Strijk er
nog een beetje extra olie over en rooster de
kip (in het midden van de oven of niet te
dicht onder de grill) 25-30 minuten totdat
ze gaar is. Keer de kip regelmatig om.
Serveer het gerecht bij de rijst met bonen.

Suggestie:

• Maak de marinade pittiger door er 1 gehakte
chilipeper of ½ theelepel sambal
oelek aan toe te voegen.
• Maak in plaats van een 'jerk' marinade de
'adobo' uit Puerto Rico. Pureer voor deze
marinade 1 teentje knoflook, ¼ theelepel
gedroogde oregano, 2 sjalotjes, ¼
theelepel chilipoeder, ½ heelepel zout,
¼ theelepel zwarte peper, 2 eetlepels
arachideolie en 100 gram tomatenpuree.

Bereidingstijd: circa 45 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten