Oliedom?
Olie wordt gewonnen uit noten, pitten
en zaden en elke oliesoort heeft zijn eigen geur en smaak. Enkele
soorten op een rijtje:
*Arachideolie is geperst uit pinda's en
ruikt ook enigszins naar pinda's.
*Sesamolie is geperst uit sesamzaad en
geeft een oosters tintje aan gerechten.
*Zonnebloemolie is gewonnen uit de
pitten van de zonnebloem en heeft een zachte vrij neutrale smaak.
*Wok- of roerbakolie kan bestaan uit
diverse soorten, zoals zonnebloem-, olijf- of arachideolie. Er zijn
wat smaak stoffen aan toegevoegd zoals knoflook, peper of kruiden.
Oosterse roerbakolie bevat vaak een beetje sesamolie. Deze
oliesoorten zijn geschikt om te gebruiken voor (roer)bakken van
vlees, vis en groenten.
De genoemde olie in een recept niet in
huis. Dan kunt u ook kiezen voor slaolie, mais(kiem)olie of sojaolie.
Koud geperste olie soorten kunt men
niet verhitten. Deze zijn alleen bij niet te verhitte gerechten te
gebruiken. Zoals dressings voor salades. Warm geperste olie kan wel
verhit worden. Hier geld wel een maximum temperatuur voor. Deze wordt
meestal op de fles vermeld. De koud geperste oliesoorten bevatten
vaak meer smaak. Dat maakt ze ook geschikter voor het gebruik op
koude gerechten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten