zaterdag 6 oktober 2012

Amandeleierkoekjes (30 personen)

3 eieren
Bakpapier
130 gram gezeefde bloem
70 gram koude roomboter in stukjes
40 gram poedersuiker
snufje zout
1 theelepel ketoembar (Oosterse keuken of toko)
¼ theelepel kaneelpoeder
¼ theelepel nootmuskaatpoeder
250 gram amandelspijs
2 eetlepel amandellikeur zoals Amaretto
40 gram amandelschaafsel
Bloem


Splits 2 eieren in eidooiers en eiwitten. Bewaar de eiwitten in koelkast of diepvries voor schuimgebak. Maak een soepel deeg van de bloem, de boter, de suiker, het zout en 1 eidooier. Voeg ook de kruiden en eventueel 1-2 eetlepels water toe. Verpak het deeg in plasticfolie en leg dit 2 uur in de koelkast. Meng de spijs met de overige eidooier, het hele ei, de likeur en de amandelen. Vul hiermee een spuitzak met spuitmond als stermodel. Rol het deeg tot een dikte van 3 milimeter op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er 30 rondjes uit met een doorsnede van ca. 4½ centimeter en leg ze op de bakplaat. Spuit hierop rozetjes van het spijsmengsel en laat een kleine buitenrand vrij. Zet de heteluchtoven op 165° C (gas/elektra 180 °C). Bak hierin de koekjes goudbruin op de 2e richel van onderen in circa 15 minuten. Laat ze daarna op een rooster afkoelen.

Bereidingstijd: circa 150 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten