zondag 1 juli 2012

Appelgelei met rozemarijn (3-4 potten)

Geduld en een goede kaasdoek om uit te lekken zijn twee belangrijke voorwaarden bij het slagen van deze gelei.  Druk de moes vooral niet uit want dan wordt de gelei troebel. Meet het sap en de suiker ook goed af. De hoeveelheid sap kan variëren per appelsoort.

Ingrediënten:
1,5 kilogram moesappels
4 takjes rozemarijn
5 deciliter water
geleisuiker ( 60 gram per deciliter sap)


Bereiding:
Was de appels en snijd ze in vieren. Doe ze in een pan met de takjes rozemarijn en schenk er water bij dat de appels half onder staan. Breng het geheel aan de kook en laat de appels ongeveer 30-40 minuten koken tot ze moes zijn. Zet een zeef met daarin een schone dunne doek klaar op een pan en schenk de moes hier door en laat enkele uren (of een nacht) uitlekken. Meet de opgevangen sap af en breng het met 60 gram geleisuiker per 100 milliliter sap aan de kook.
laat enkele minuten borrelend koken en vul dan de gereedstaande goed uitgekookte schone potten met de gelei. Sluit ze af of vul de potjes eventueel eerst nog elk met een klein takje goed gewassen rozemarijn voor de garnering.

Ook lekker bij gebraden of geroosterd varkensvlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten