zaterdag 6 oktober 2012

Eend uit de oven (2 personen)

2 eenden
2 eetlepel mandarijnenrasp (zeste) 
6 mandarijnen, gepeld en de partjes ontvliesd 
3 deciliter sherryazijn 
3 deciliter rode port 
2 deciliter kippenbouillon 
2 eetlepel honing 
2 eetlepel gembersiroop
1 theelepel verse gember, geraspt 
olijfolie 
zwarte peper uit de molen 
200 gram boter 
halve eetlepel geslagen room 
1 rode peper, zonder zaadlijsten en fijngesneden 
1 eetlepel rode peperkorrels, gedroogd 
1 mandarijn, gedroogde partjes 

Je kunt de poelier vragen om de borst (wel op het karkas laten zitten) en rug van elkaar los te snijden, of doe dit zelf thuis. Hak de pootjes eraf en hak de rug in stukken


Jus (dag van tevoren of dezelfde dag)
Zet de rugstukken en de poten in een scheutje olie aan in een koekenpan.
Temper het vuur en voeg sherryazijn en rode port toe. Voeg vervolgens honing, gembersiroop,
1 eetlepel mandarijnen en de zeste toe. Doe de ontvliesde partjes van 4 mandarijnen erbij en breng verder op smaak met zwarte peper uit de molen.
Voeg 2 deciliter kippenbouillon toe. Laat de jus op zacht vuur tot tenminste de helft inkoken. Giet de jus af door een bolzeef.
Zet de jus terug op het vuur en laat hem verder inkoken tot ⅓ (langzaam laten inkoken, anders wordt hij te bitter). De jus is goed als hij de dikte van stroop heeft.
Breng de jus verder op smaak met de fijngesneden rode peper, gemberrasp, zeste van 1 mandarijnenschil en de overige ontvliesde mandarijnpartjes.
Voeg voor het serveren de halve el geslagen room, 50 gram boter en 1 theelepel gemberrasp toe aan de jus.
Verwarm de oven voor op 180 ºC voor snelle garing of 70 ºC voor langzame garing.
Wrijf de eenden borst in met zout en peper.
Doe 150 gram boter in de koekenpan op hoog vuur. Draai als de boter goed heet is het vuur laag en zet de eendenborsten op de huid aan. Laat ze langzaam kleuren.
Doe de eendenborsten in een braadslede, giet de jus erover en zet het geheel in de oven: bij hoge temperatuur 10 minuten, bij lage temperatuur 55 minuten. 
Laat de eend als hij goed is 20 minuten rusten. Snijd de filets aan weerszijden van het karkas. Haal vervolgens de huid van het vlees en snijd het vlees in plakken.
Droog ondertussen in een koekenpan wat mandarijnpartjes en rode peper voor de garnering.
Neem 4 diepe borden en doe in elk bord een laagje jus met daarin de plakjes eendenborstfilet. Garneer met de gedroogde rode peper en de gedroogde mandarijnpartjes

Bereidingstijd: circa 120 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten