ongeveer 2,5 kilo mandarijnen (liefst clementines)
1 citroen
2 stokjes kaneel
4 kruidnagels
2 kardemompeultjes
50 gram suiker
9 kleurloze gelatineblaadjes
250 ml slagroom
poedersuiker
desgewenst: mandarijn- of sinaasappellikeur
verder nodig: een tulbandvorm (of desgewenst een ander puddingvorm)
Boen drie mandarijnen en de citroen schoon onder stromend water, droog ze en rasp op een fijne rasp de oranje, respectievelijk gele schil eraf. Houd twee mandarijnen apart en snijd verder alle mandarijnen en de citroen doormidden en pers ze uit. Je hebt in totaal 1 liter sap nodig. Schenk het sap in een pan. Voeg de mandarijnen- en citroenzest toe, de kaneelstokjes, de kruidnagels, de kardemompeultjes (die je het beste even met het platte lemmet van een mes kunt kneuzen) en de suiker. Breng het sap tegen de kook aan. Leg een deksel een beetje schuin op de pan, draai het vuur uit en laat 1 uur trekken. Week de gelatineblaadjes 10 minuten in een kom met koud water. Knijp de gelatine uit en roer door het warme mandarijnensap. Schenk de vloeistof door een zeef in de tulbandvorm. Laat afkoelen en zet de vorm daarna minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Pers vlak voor je het dessert wilt serveren de laatste mandarijnen uit en haal het sap door een zeef. Doe de slagroom in een kom en voeg het mandarijnensap, de poedersuiker en desgewenst 2 a 3 eetlepels likeur toe. Klop de room met een elektrische mixer lobbig. Dip de vorm met mandarijnengelei even in heet water en keer de pudding om boven een mooie schaal. Doe de room in een kommetje en serveer erbij.
bereidingstijd: circa 6 uur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten