Een blog over grappen, grollen en serieuze zaken. Gestopte presentatrice's en het nieuws wat raakt wordt hier besproken. Natuurlijk de funny afkortingen niet vergeten. Natuurlijk ook een beschrijving van mijn bouw van Admiral Nelson HMS Victory.
donderdag 31 januari 2013
Verloren
Nog steeds
als een herinnering die
elke schaduw
koud en vreemd maakt
ben
jij
mijn dood
die
wacht en kijkt
hoe
langzaam
de angst mijn ziel
opeet
maandag 21 januari 2013
woensdag 16 januari 2013
dinsdag 15 januari 2013
woensdag 9 januari 2013
dinsdag 8 januari 2013
maandag 7 januari 2013
zondag 6 januari 2013
zaterdag 5 januari 2013
Het montagelogeboek HMS Victory 5 januari 2013
Deel 44 bevat vormonderdelen voor het versterken van kluisgaten, boeg en voorsteven. Bovendien ontvangt u houten latten voor het beplanken van het bovenste batterijdek. Dit wordt in deel 45 beschreven.
Versterken van de boeg en de voorsteven – U hebt de onderdelen 74, 75, 76, de latten van 1 x 5 mm en van 12 x 5 mm en het rondhout van 4 mm van aflevering 43 nodig.
Nadat u alle berghouten hebt aangebracht, monteert u de onderdelen 74, 75 en 76 ter versterking van de boeg en de voorsteven. Snijd twee gelijke stukken van 55 mm lang van een lat van 1 x 5 mm. Lijm de twee latjes tussen het onderste en middelste berghout. Tussen de twee latten blijft een kleine spleet. Sluit het achterste uiteinde van de spleet met een klein stukje lat. De rest van de spleet wordt later met beplanking afgedekt.
Houd een van de onderdelen 74 op zijn plaats. Schuur zoveel van de achterste rand af tot de gaten precies samenvallen met de gleuven in de voorsteven. Daarna het onderdeel met houtlijm bevestigen en met behulp van klemmen op zijn plaats houden.
Houd één van de galjoensknieën (onderdeel 75) tegen het midden van het middelste berghout en de versterkingsplaat die u net hebt aangebracht. Misschien moet u de rechte kant van de knie wat afschuren, zodat hij naadloos aansluit op de versterkingsplaat 74. Schuin de ronde binnenkant van de knie zo nodig af, zodat hij perfect tegen het berghout aan zit. Wanneer alles goed past, bevestigt u de galjoensknie met houtlijm.
Breng een lat van 1 x 5 mm aan onder de galjoensknie. In de bouwhandleiding is te zien hoe de lengte van deze lat wordt bepaald (pagina 11, afbeelding 8). Daarna nog twee latten onder de eerste met houtlijm en spijkers bevestigen. Zodra de lijm droog is, kunt u de spijkers helemaal verwijderen of de koppen afknippen en de schachten van de spijkers dieper in het hout drukken (zoals bij de rompbeplanking). Dan de aangebrachte latten glad schuren.
Ga met de tweede onderste galjoensknie te werk zoals bij de eerste. Op zijn plaats houden, zonodig door schuren aanpassen, daarna met houtlijm bevestigen. Zodra de lijm droog is, een stalen liniaal tegen de uiteinden van de galjoensknieën houden en met een scherp mesje een inkeping over de drie latten maken. Snijd eventuele uitstekende delen van de latten voorzichtig en glad af. Let op de beplanking van de eronder liggende romp. Gebruik een nieuw scherp mesje. Met een bot lemmet oefent u te veel druk uit, zodat u al gauw te diep in het hout snijdt en dan de eronder liggende beplanking kunt beschadigen.
Nadat de versterkingen aan de ene kant van het model zijn aangebracht, herhaalt u de montagestappen aan de andere kant.
De kluisgaten voor de ankertrossen – hierdoor lopen de ankertrossen in de romp. Het kluishout (76) dient ter versterking van de nog te boren kluisgaten. Het wordt midden op de onderste van de drie planken tussen de twee galjoensknieën geplaatst. Voordat u het kluishout met houtlijm bevestigt, schuint u eerst de binnenzijde af om het aan de ronding van de romp aan te passen.
Zodra het kluishout niet meer kan verschuiven, worden de kluisgaten met een boor van 3 mm geboord, zoals in de bouwhandleiding te zien. Daarna herhaalt u de montagestappen voor de kluisgaten aan de andere kant van het model.
Versterking van de voorsteven – Vanaf de voorkant van de galjoensknie lopen twee schoren langs de gebogen voorsteven (snavel) omhoog. U maakt deze van dunne latten, die bewerkt en in vorm worden gebogen.
Zet ter hoogte van de richel een markering op 7 mm afstand van de voorkant van de voorsteven.
U hebt twee stukken lat van 2 x 5 mm nodig, van 80 resp. 90 mm lang. Verjong beide latten aan een uiteinde tot 3 mm.
De twee latten kunt u het beste met een elektrische plankbuiger in vorm brengen. Een buigtang laat lelijke afdrukken achter in het hout. Buig de korte strook zodanig dat hij een lichte bocht maakt van de onderste galjoensknie tot boven aan de potloodmarkering. Het onderste moet dusdanig worden bewerkt dat het in de galjoensknie overgaat. Het bovenste uiteinde wordt schuin naar achteren afgeschuind.
Ga op dezelfde wijze te werk met de langere bovenste strook. Ook hier wordt het bovenste uiteinde, dat heel dicht bij de achterkant van de snavel moet zitten, afgeschuind. Het onderste uiteinde gaat over in de bovenste galjoensknie.
Snijd 3 mm van het 4 mm rondhout (met deel 43 geleverd) af. Dit kleine stuk aan één kant plat afschuren en het vervolgens met de vlakke zijde aan de voorkant van de bovenste strook aanpassen. Het moet er zo uitzien alsof de strook van boven naar beneden wordt afgerold.
Nadat de ene kant van de voorsteven van deze dunne versterkingen is voorzien, herhaalt u de montagestappen aan de andere kant van het model.
Nu ontbreekt nog het derde gat in de gebogen snavel van de voorsteven. Boor dit gat met een boor van 3 mm. De afstanden tussen de gaten moeten gelijk zijn. Het nieuwe gat zit vlakbij de onderste strook. Het is raadzaam om de positie van het gat eerst te markeren en met een kleinere boor voor te boren.
Deel 45 bevat de dekbalken en de beplanking voor het bovenste batterijdek. Bovendien vindt u in deze aflevering de onderdelen van het roer (stuurwiel) van het model. De beplanking van het dek wordt in deel 46 voortgezet.
Het montagelogeboek HMS Victory 5 januari 2013
Deel 43 bevat de eerste roosterdelen, de eerste kanonskogels en behalve een rondhout van 4 mm vormonderdelen voor het versterken van kluisgaten, boeg en voorsteven. Deze laatste goed bewaren, ze worden pas in deel 44 benodigd.
Beplanken van het boegdek – Alvorens het bovenste berghout aan te brengen moet het boegdek van planken worden voorzien, aangezien het berghout een omlijsting om dit dek zal vormen. Het breeuwsel van deze dekplanken wordt weergegeven door telkens één smalle kant van iedere lat met een viltstift zwart te maken.
Alvorens de eerste lat aan te brengen markeert u het midden van het dek. Snijd nu een lat op een zodanige lengte, dat hij een stukje over de opening van de boegspriet heen steekt wanneer hij langs de middellijn ligt. Bevestig deze plank met een dun laagje houtlijm.
U kunt ook eerst alle planken snijden en daarna alle tegelijk verlijmen. Let erop dat de gebreeuwde kant van de latten steeds in dezelfde richting ligt.
Nadat het dek compleet van planken is voorzien, brengt u een dunne laag schuurgrond aan voordat u het dek gaat schuren. Anders zou de zwarte kleur van de permanente viltstift zich op ongewenste manier kunnen gaan uitbreiden.
Schuur de beplanking gelijk met de romp en maak de opening voor de boegspriet in het dek voorzichtig groter.
Het bovenste berghout – De montage gebeurt op dezelfde manier als het middelste berghout. De afbeelding op de dubbele pagina 10/11 van deel 42 is behulpzaam om zijn positie te bepalen. Bevestig twee gangen van latten van 1 x 5 mm aan de romp. Mocht u de berghouten beitsen, vergeet dan niet de smalle kanten over de gehele lengte van het berghout vóór het aanbrengen met de door u gekozen beits te behandelen.
Aanbrengen van de sierlijst boven de geschutpoorten van het bovenste batterijdek. Gebruik daarvoor de 1 x 3 mm stroken uit deel 42 en bevestig ze aan de hand van de foto op de dubbele pagina 10/11. Ook hier weer de lange kanten vóór de montage beitsen, wanneer u dit detail wilt accentueren.
Opensnijden van de geschutpoorten – Snijd de geschutpoorten die gedeeltelijk worden afgedekt door een berghout, weer open met een scherp hobbymes.
Sjabloon voor de poortdekseldraairepen – De geschutpoortdeksels van de twee onderste batterijdekken konden worden geopend met behulp van touwen. De gaten hiervoor moet u nu al in de romp boren, hoewel de touwen pas later worden toegevoegd.
Teken de sjabloon van de bouwhandleiding over op papier, breng er doorzichtige plakfolie op aan en vouw het op de middellijn.
Leg de gevouwen middellijn van de sjabloon tegen de bovenkant van de geschutpoort en markeer de posities van de gaten op de romp. Gebruik hiervoor de twee bovenste gaten. De onderste gaten hebt u alleen nodig voor het geval dat de bovenste gaten zich precies op de kant van een berghout bevinden.
De voorste geschutpoort van het bovenste batterijdek heeft ook draaireepdoorvoeren. Deze boort u pas na het aanbrengen van aanvullende details.
U boort de gaten van de draaireepdoorvoeren met een boor van 1,5 mm in de romp.
Uitsparingen voor de regenafleiders – De meeste geschutpoorten hebben een metalen regenafleider.
Op de foto op pagina 10/11 van deel 42 ziet u aan de hand van de meegeleverde staaltjes waar de twee typen regenafleiders moeten worden afgetekend. Gebruik de staaltjes als sjabloon.
De onderste regenafleiders hebben een vlakke bovenkant en steken in de onderkant van het middelste berghout. Houd de regenafleider in positie, de naar beneden wijzende hoeken moeten ter hoogte van de bovenste poortdorpel liggen. Snijd voorzichtig de uitsparingen voor de regenafleiders, zodat ze vlak op de rompbeplanking komen te liggen.
De bovenste regenafleiders zijn puntig. Ga op dezelfde wijze te werk bij de geschutpoorten van het middelste en bovenste batterijdek. Snijd de sierlijst boven de voorste geschutpoort helemaal weg.
Hebt u besloten uw model niet te schilderen, maar alleen enkele details met houtbeits te accentueren, dan moet u dit nu met de berghouten en de sierlijst doen. Als u uw model in de historische kleuren wilt schilderen, dan zitten de zwarte en okerkleurige strepen op een iets andere plek, omdat ze het verloop van de berghouten niet volgen – en ze worden ook pas later geschilderd.
Deel 44 bevat vormonderdelen voor het versterken van kluisgaten, boeg en voorsteven. Bovendien ontvangt u houten latten voor het beplanken van het bovenste batterijdek. Dit wordt in deel 45 beschreven.
Het montagelogeboek HMS Victory 5 januari 2013
Deel 42 bevat houten latten voor het onderste en middelste berghout en twee metalen regenafleiders. Deze worden in deel 43 gebruikt om de plaats van de regenafleiders boven de geschutpoorten aan te duiden. De op dat moment al aangebrachte berghouten worden van uitsparingen voorzien. Behalve de twee berghouten wordt onder de hekgalerij een lat aangebracht, waarachter delen van het onderste berghout eindigen.
Als u uw model niet wilt beschilderen, kunt u toch besluiten om details zoals de berghouten te beitsen, zodat deze contrasteren met de rest van het model. U moet hier nu over beslissen!
Test de beits van uw keuze op restlatten, voordat u het hout van uw model ermee behandelt. Het model in de bouwhandleiding toont een beits met een walnootkleur. Als u wilt, kunt u ook een andere kleur gebruiken.
Wij raden af om houtkleuring te gebruiken. Deze kleurstoffen zijn zeer dunvloeibaar, zodat ze moeilijk te controleren zijn. Ze trekken snel in het hout en dringen door op plaatsen waar ze niet gewenst zijn.
Wij adviseren een sneldrogende houtbeits te gebruiken. Vraag om advies in de doe-het-zelf-winkel of de modelbouwhandel.
Als u hebt besloten uw model te beschilderen, kunt u de aanwijzingen voor het beitsen van de berghouten (in het magazine de stappen met gele tekstballons) negeren.
Aanbrengen van de berghouten – Deze volgen niet hetzelfde verloop als de huidgangen of de geschutpoorten. De geschutpoorten raken gedeeltelijk afgedekt, maar worden later weer opengesneden. De latten moeten in een zachte ronding lopen, zoals op de foto op de dubbele pagina 10/11 te zien is. Als u hebt besloten de berghouten te beitsen, moet u de smalle kanten over de lengte van de berghouten vóór het aanbrengen beitsen.
De bouwhandleiding beschrijft de bouw van het model met gebeitste berghouten. Volg beslist het advies op om de gaten voor de spijkers in de smalle uiteinden van de latten voor te boren, als u niet wilt dat het hout splijt.
Mocht u de opengewerkte versie bouwen, laat dan de betreffende segmenten van de berghouten weg. Bij het onderste berghout moet alleen een klein deel worden weggelaten.
Het verloop van de planken van uw model kan iets afwijken van dat op de foto’s in de bouwhandleiding of van mijn model. Dit is geen reden voor bezorgdheid.
U begint met het middelste berghout, dat het gemakkelijkst aan te brengen is. Het bestaat uit twee 1 x 5 mm latten. Deze moeten bij de boeg aan de hand van de openingen in de voorsteven op de juiste hoogte worden geplaatst.
Het onderste berghout bestaat uit vier gangen: één van latten van 1 x 3 mm en daaronder drie van latten van 2 x 5 mm. Het onderste berghout dekt gedeeltelijk de geschutpoorten van het onderste batterijdek af. Deze worden later weer opengesneden.
De bovenkant van het onderste berghout moet 12 mm onder de onderkant van de twee sleuven in het voorsteven liggen. Dit is ongeveer de afstand tussen het middelste en onderste berghout.
Aan de spiegel heeft u drie op elkaar liggende onderdelen 70 – de onderkant van de zijgalerij – nodig, om de gangen van het onderste berghout achter op de juiste hoogte te monteren.
Aan de spiegel bij de overgang van de onderbouw van de hekgalerij naar de beplanking brengt u tijdelijk een 1 x 3 mm lat aan. Deze moet aan de bovenkant wat afgeschuind worden, zodat hij goed tegen de planken op de galerijsteunen aan ligt. De lat mag aan beide kanten een beetje uitsteken. De onderste lat van het onderste berghout moet zo gevormd zijn dat hij achter deze lat aan de spiegel past. Zie daarvoor deel 33, pagina 11.
Het bovenste berghout en de sierlijst worden in deel 43 geplaatst.
In de afbeelding op de dubbele pagina 10/11 in deel 42 geven gele en witte markeringen aan welke regenafleiders boven welke geschutpoorten geplaatst worden. Alle geschutpoorten van het onderste batterijdek – geel gemarkeerd – krijgen een rechte regenafleider. Bij het middelste batterijdek zijn wit gemarkeerd de 2e geschutpoort van voren, de vier direct voor de ingangsdeur en de laatste vier poorten vóór de zijgalerij. Deze geschutpoorten worden van de spitse regenafleider voorzien – evenals de voorste poort en de vierde poort van achteren bij het bovenste batterijdek.
Deel 43 bevat houten latten en vormonderdelen voor het versterken van kluisgaten, boeg en voorsteven. Bovendien ontvangt u de eerste roosterdelen en de eerste kanonskogels. Bovendien wordt het kleine boegdek, het “head deck”, van planken voorzien (daar bevinden zich de “heads”, de latrines voor de hogere officieren). Het bovenste berghout en een daarboven geplaatste sierlijst worden ook aangebracht. Daarna wordt het tijd om de uitsparingen voor de regenafleiders in de berghouten te snijden en de doorvoeringen van de zogenaamde poortdekseldraairepen met een 1,5 mm boor te boren. Met deze takels werden vroeger de geschutpoorten geopend.
Het montagelogeboek HMS Victory 5 januari 2013
Deel 41 bevat de bovenste en onderste onderdelen van de zijgalerijen, het kleine boegdek en een rondhout als tijdelijke boegspriet, die het inbouwen van dit dek vergemakkelijkt. De bouwhandleiding beschrijft deel 2 van de hekgalerij en het passend maken van het boegdek.
Montage van de zijgalerijen en hun bovenkanten – De bouwhandleiding laat de montage aan één kant van het model zien. Deze stappen moeten voor de tegenoverliggende zijgalerij herhaald worden. Onderdeel 79 is een versteviging die de achterste raampartij wat meer stabiliteit geeft. Lijm het met de gebogen kant tussen de beide bovenste rijen ramen. Fixeer de lat met lijmklemmen tijdens het drogen om verschuiving te voorkomen.
De zijgalerij tijdelijk met plakband vastmaken en het eerste bovendeel (63) erop leggen. De twee rechte kanten van dit bovendeel afschuinen; ze moeten goed sluitend tegen de schuine vlakten van de hekgalerij en de zijbeplanking aan liggen.
Voer de montagestappen 4-7 heel zorgvuldig uit, om bet bovendeel 63 correct passend te maken. Daar hoort ook het aanbrengen van de drie kleine latresten aan de bovenkant van de zijgalerij bij.
De voorste rand van de zijgalerij van binnen afschuinen, zodat hij sluitend tegen de romp ligt. Schuin indien nodig het voorste gedeelte van het bovenste galerijdek af, zodat de zijgalerij er perfect op aansluit.
Week de zijgalerij voor het buigen in warm water, om hem soepeler te maken. De zijgalerijen zijn zeer kwetsbaar, ga bij het buigen dus zeer voorzichtig te werk.
Bevestig de zijgalerij en het bovendeel (63) met de drie latresten met houtlijm. Tijdens het drogen moet u de zijgalerij met plakband en klemmen fixeren, zodat hij niet verschuift.
Zodra de lijm droog is, kunt u de buitenkant van het bovendeel voorzichtig met de zijgalerij afschuren. Schuur waar nodig de achter- en onderkant van de zijgalerij in één vlak met de aangrenzende delen.
Nu gaan we met de bovendelen verder: Leg onderdeel 64 op onderdeel 63 en neem met een potlood de omtrek op onderdeel 63 over. Schuur vervolgens met schuurpapier de buitenkant van onderdeel 63 schuin af tot aan de potloodmarkering. Schuin de rechte kanten van onderdeel 64 af en maak de gebogen kant rond.
Deel 64 kan nu op deel 63 gelijmd worden. Herhaal de montagestappen nog eens met de delen 65 en 66.
Draai het model ondersteboven (met de kiel naar boven) en schuur de aan bakboord en stuurboord overstaande onderzijden van de hekgalerij. Hier worden later de onderdelen van de zijgalerijen (70) aangebracht, op dezelfde wijze als aan de bovenkant van de zijgalerijen. Schuur de (dwars-) latten die u in deel 40, pagina 13, stappen 1 t/m 5 onder de hekgalerij hebt aangebracht in één vlak met de zijden van de romp. Let erop, dat u de tegen de dwarslatten aan grenzende zijbeplanking niet per ongeluk afschuurt.
Het boegdek passend maken – Teken een markering op het rondhout op 40 mm van een uiteinde. Schuur het rondhout tot aan de markering aan twee tegenoverliggende kanten vlak. Het moet nu gemakkelijk in de sleuf van de boegspriet te schuiven zijn. Het mag de “snavel” van het galjoen niet raken, maar moet precies in het midden erboven geplaatst zijn.
Leg daarna het boegdek op de spanten. Pas nadat u de U-vormige opening groter hebt gemaakt, zal het vlak op de spanten liggen. Maak de opening groter met schuurpapier of een ronde vijl, totdat het dek goed op de spanten ligt. Houd de ronding zo goed mogelijk in stand!
Vanwege de vlakke hoek van de tijdelijke boegspriet zal de opening groter zijn dan u misschien hebt verwacht. Zodra alles goed past, houtlijm op de spanten aanbrengen en het dek vastlijmen. De boegspriet moet er moeiteloos uit kunnen worden getrokken.
Verwijder de boegspriet nadat de lijm is gedroogd en schuur de kanten van het dek gelijk met de romp.
Deel 42 bevat houten latten voor het onderste en middelste berghout en twee metalen regenafleiders. Deze worden in deel 43 gebruikt om de plaats van de regenafleiders boven de geschutpoorten aan te duiden. De op dat moment al aangebrachte berghouten worden van uitsparingen voorzien. Behalve de twee berghouten wordt onder de hekgalerij een lat aangebracht, waarachter delen van het onderste berghout eindigen.
Als u uw model niet wilt beschilderen, kunt u toch besluiten om details zoals de berghouten te beitsen, zodat deze contrasteren met de rest van het model. Dit moet u in deel 42 beslissen, omdat de smalle kanten van de berghouten vóór het aanbrengen moeten worden gebeitst. Dit kan weliswaar ook later gebeuren, maar dan moet de romp tussen de berghouten uitvoerig worden afgeplakt. Bovendien loopt u het risico dat de beits ondanks het afplakken in het hout van delen trekken die eigenlijk onbehandeld hadden moeten blijven.
Wij raden af om houtkleuring te gebruiken, omdat deze zeer dunvloeibaar is en de uitbreiding ervan daardoor moeilijk te controleren is. Wij raden het gebruik van houtbeits aan, die gemakkelijker te handhaven is. Maar altijd eerst op een restlat testen. Beits moet zo regelmatig mogelijk aangebracht worden. Als per ongeluk een te dikke laag aangebracht wordt, wordt het hout donkerder. In de bouwhandleiding is een beits met een walnootkleur gebruikt. Voor uw eigen model kunt u ook een andere kleur kiezen.
Abonneren op:
Posts (Atom)