4 preien
olijfolie
grof zeezout
15 gedroogde shii-takes (toko of natuurwinkel)
stelen van 1 bos peterselie (die houd je over van de krab-
salade)
1 takje verse tijm
200 ml droge sherry
300 gram verse shii-takes
Japanse sojasaus (tamari of Kikkoman)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de toppen en worteltjes van de preien en snijd elk in 2 stukken. Houd 1 wit stuk prei apart, en halveer de rest nog eens, maar nu in de lengte. Spoel de stukken prei schoon onder koud stromend water. Leg ze met de snijkant boven op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met grof zeezout. Rooster de prei 40 minuten in het midden van de oven. Doe de gedroogde shii-takes in een maatbeker en schenk er 1 liter handwarm water op. Laat de paddestoelen weken terwijl je de prei roostert. Haal de stukken prei uit de oven en doe ze in een grote pan. Voeg de gedroogde shiitakes met hun weekvocht toe. Voeg de stelen van de peterselie toe, de tijm, de sherry en nog eens 1 liter water. Snijd de steeltjes van de verse shii-takes en voeg ook deze toe. Zet de pan op middelhoog vuur en laat alles aan de kook komen. Draai het vuur zo laag mogelijk, leg een deksel op de pan en laat de bouillon 1 uur trekken. Zeef de bouillon, laat hem afkoelen, bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik, en warm hem dan weer op. Proef en maak de bouillon op smaak met een drupje sojasaus. Snijd het stuk prei dat je apart hebt gehouden in heel dunne ringetjes. Snijd de hoedjes van de verse shiitakes doormidden, of, bij grote exemplaren, in kwarten. Verhit een scheutje olijfolie in een wok op hoog vuur en roerbak de paddestoelen hierin 2 minuten. Voeg de preiringetjes toe en roerbak 1 minuut mee. Verdeel de paddestoelen en prei over 8 soepborden. Lepel er (aan tafel) de bouillon over.
Bereidingstijd: circa 75 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten