zondag 7 oktober 2012

Zuurkool uit de Elzas (4 personen)

1 stuk zuurkoolspek (circa 250 gram)
4 saucijsjes
boter voor het bakken en invetten
1 grote of 2 kleine uien
750 gram gekruide zuurkool
2 laurierblaadjes
zout
versgemalen peper
1 groot glas droge witte wijn (bij voorkeur Elzasser)
4 Frankfurter knakworsten
desgewenst gesmolten boter
mosterd


Kook het spek in een passend pannetje volgens de aanwijzingen op de verpakking (circa 30 minuten), giet af en laat iets afkoelen. Bak de saucijsjes in de hete boter rondom bruin en neem ze uit de pan. Snipper de ui grof en laat in het braadvet van de worstjes glazig fruiten.
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een grote ovenschaal in met boter. Maak de zuurkool met twee vorken los in de schaal en schep er de gefruite ui, de laurierbladeren en wat zout en peper door. Giet de wijn over de zuurkool. Leg het spek en de gebakken saucijsjes tussen de zuurkool. Dek de schaal af met een deksel of met aluminiumfolie en zet circa 45 minuten in de voorverwarmde oven. Verwarm tegen het einde van de oventijd de Frankfurters volgens de aanwijzingen op pot of blik. Schep de zuurkool uit de oven goed door en verwijder de laurierblaadjes. Snijd het spek in plakken en leg ze met de saucijsjes en de Frankfurters op de zuurkool. Geef er aardappelpuree of gekookte aardappelen bij en zet de mosterd en desgewenst een kommetje gesmolten boter op tafel.

Bereidingstijd: circa 30 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten