50 gram boter
400 gram magere gerookte spekreepjes
2 grote uien
1 pot of blik witte bonen van circa 800 gram
0.25 liter droge witte wijn of water
2 theelepels bouillonpoeder
750 gram zuurkool
2 theelepels verse of 1 theelepels gedroogde tijmblaadjes
1 eetlepel azijn
zout
versgemalen peper
Verhit de boter in een braadpan met een dikke bodem en bak de spekblokjes omscheppend tot ze bruin en krokant zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Snijd intussen de uien in halve ringen en bak ze omscheppend in het spekvet tot ze beginnen te kleuren. Schep ze eveneens uit de pan. Laat de bonen in een vergiet uitlekken.
Giet de wijn of het water in de pan waarin het spek en de uien zijn gebakken, roer er het bouillonpoeder door en doe de zuurkool in de pan. Maak de zuurkool met twee vorken los en laat met de tijm, de azijn en wat zout en peper met het deksel op de pan circa 20 minuten stoven. Schep er de bonen, het spek en de uien door en laat af en toe omscheppend nog circa 10 minuten stoven. Proef of er nog azijn, zout of peper bij moet. Geef er mosterd en tomatenketchup bij.
Bereidingstijd: circa 50 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten