donderdag 8 november 2012

Witlof met appelstroop en Chinese speklapjes (4 personen)

Deze hele week zijn we met écht Hollandse producten in de weer. Witlof en speklapjes passen prima in grootmoeders keuken, maar wij gaan voor een twist. Vooral het five spicepoeder maakt dit gerecht anders. Dit Chinese kruidenmengsel met onder andere anijs laat oma versteld staan!

1 kilogram aardappels
1 flinke rode ui
1 takje rozemarijn
500 gram speklapjes
1 eetlepel five spice poeder
1 sjalot
6 stronkjes witlof
3 eetlepels appelstroop


Schil de aardappels, snijd ze in stukken, kook ze en laat ze uitstomen. Verhit een pan met een mengsel van olie en boter en bak de aardappels samen met de in halve ringen gesneden ui en fijngehakte blaadjes rozemarijn. Verhit een pan met een mengsel van olie en boter. Meng de speklapjes met het five spicepoeder en breng ze hoog op smaak met zout en peper. Bak de speklapjes op half hoog vuur in de olie tot ze krokant zijn. Snijd de stronkjes witlof in vieren en verwijder de harde kernen. Verhit een pan met een beetje olie en fruit de gesnipperde sjalot. Voeg de witlof toe en bak het een minuut mee. Roer de appelstroop er door en laat de stroop smelten. Breng het mengsel op smaak met zout en ruim peper uit de molen.
Verdeel de aardappels over de borden. Leg er een speklapje op met daarop de witlof. Druppel de appelstroopsaus om het geheel.

Bereidingstijd: circa 30 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten