800 gram witlof
3 sjalotjes
2 theelepels tijm
olijfolie
1 liter groentebouillon
250 gram gerookte zalmsnippers
25 gram boter
25 gram bloem
3 deciliter melk
150 gram geraspte Gruyere kaas
zout
peper
Haal de binnenste
gedeelten uit de stronkjes witlof. Houd 2 stronkjes apart en snijd de
rest in fijne reepjes. Snipper de sjalotjes fijn.
Verwarm wat
olijfolie in een wok en roerbak hierin de sjalotjes. Voeg de
witlofreepjes en de tijm toe.
Giet de
groentebouillon erbij en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
Snijd de achtergehouden stronkjes witlof in smalle reepjes en de
gerookte zalmsnippers iets kleiner. Pureer de soep.
Smelt de boter en
voeg de bloem toe, roer goed door tot een roux ontstaat en schenk er
de melk bij zodat al roerend een gebonden saus ontstaat. Voeg de kaas
toe en laat deze smelten.
Meng de gepureerde
witlof-mengsel erdoor en roer het geheel tot een gladde soep. Schep
de witlof-reepjes en de zalmsnippers erdoor. Laat het geheel even
goed doorwarmen en maak de witlofsoep op smaak af met zout en
versgemalen peper.
Voor een
vegetarische variant kun je de zalmsnippers weglaten.
Bereidingstijd: circa 45 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten