zondag 4 november 2012

Witlofsoep met zalm (4-8 personen)


800 gram witlof
3 sjalotjes
2 theelepels tijm
olijfolie
1 liter groentebouillon
250 gram gerookte zalmsnippers
25 gram boter
25 gram bloem
3 deciliter melk
150 gram geraspte Gruyere kaas
zout
peper

Haal de binnenste gedeelten uit de stronkjes witlof. Houd 2 stronkjes apart en snijd de rest in fijne reepjes. Snipper de sjalotjes fijn.
Verwarm wat olijfolie in een wok en roerbak hierin de sjalotjes. Voeg de witlofreepjes en de tijm toe.
Giet de groentebouillon erbij en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Snijd de achtergehouden stronkjes witlof in smalle reepjes en de gerookte zalmsnippers iets kleiner. Pureer de soep.
Smelt de boter en voeg de bloem toe, roer goed door tot een roux ontstaat en schenk er de melk bij zodat al roerend een gebonden saus ontstaat. Voeg de kaas toe en laat deze smelten.
Meng de gepureerde witlof-mengsel erdoor en roer het geheel tot een gladde soep. Schep de witlof-reepjes en de zalmsnippers erdoor. Laat het geheel even goed doorwarmen en maak de witlofsoep op smaak af met zout en versgemalen peper.
Voor een vegetarische variant kun je de zalmsnippers weglaten.

Bereidingstijd: circa 45 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten