vrijdag 2 november 2012

Thaise gehaktballetjes (4 personen)


500 gram rundergehakt
2 stengels citroengras
duimdik stuk verse gember
schil van 1 onbespoten limoen, geraspt
2 teentjes knoflook
½ bosje verse koriander
½ bosje verse munt
zout
peper
160 gram basmatirijst
1 verse hete peper
600 milliliter hete kippenbouillon
2 paksoi
100 gram minimaïskolven
75 gram sugar snaps
2-3 theelepels vissaus

Doe het rundergehakt in een schaal. Was het citroengras, verwijder de buitenste bladeren. Hak 1 stengel fijn en voeg die aan het gehakt toe. Halveer de andere stengel in de lengte en leg hem in een pan.
Schil de gember, rasp één helft fijn boven het gehakt en snijd de andere helft in reepjes. Voeg deze toe aan de gehalveerde citroengrasstengel in de pan.
Pel en pers de knoflook, was de kruiden, schud ze droog en snijd ze fijn. Voeg kruiden, knoflook en limoenrasp aan het gehakt toe, kruid het gehakt met peper en zout en meng het voorzichtig met de specerijen. Draai hiervan 32 kleine gehaktballetjes.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met een beetje zout. Was de hete peper, halveer hem en verwijder de zaadlijsten. Voeg ondertussen de bouillon en de helft van de hete peper aan het citroengras in de pan toe en breng dit mengsel aan de kook. Voeg de gehaktballetjes eraan toe en laat het geheel 12 minuten afgedekt koken, tot het gehakt gaar is. Giet de vloeistof voorzichtig af in een schone pan, leg de gehaktballetjes opzij, verwijder het citroengras, de gember en de hete peper.
Verwarm de vloeistof. Was de paksoi, verwijder de stronk en snijd de minimaïskolven in de lengte in vieren, was de sugar snaps en halveer deze. Voeg de groenten aan de kokende vloeistof toe en laat ze 2-3 minuten koken, totdat ze zacht beginnen te worden. Voeg de vissaus hieraan toe. Verdeel de rijst over 4 borden en schep de groenten en bouillon erover. Hak de achtergehouden nete peper fijn. Serveer de Thaïse gehaktballetjes gegarneerd met de peper.

Bereidingstijd: circa 60 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten