500 gram rundergehakt
2 stengels citroengras
duimdik stuk verse gember
schil van 1 onbespoten limoen,
geraspt
2 teentjes knoflook
½ bosje verse koriander
½ bosje verse munt
zout
peper
160 gram basmatirijst
1 verse hete peper
600 milliliter hete kippenbouillon
2 paksoi
100 gram minimaïskolven
75 gram sugar snaps
2-3 theelepels vissaus
Doe het
rundergehakt in een schaal. Was het citroengras, verwijder de
buitenste bladeren. Hak 1 stengel fijn en voeg die aan het gehakt
toe. Halveer de andere stengel in de lengte en leg hem in een pan.
Schil de gember,
rasp één helft fijn boven het gehakt en snijd de andere helft in
reepjes. Voeg deze toe aan de gehalveerde citroengrasstengel in de
pan.
Pel en
pers de knoflook, was de kruiden, schud ze droog en snijd ze fijn.
Voeg kruiden, knoflook en limoenrasp aan het gehakt toe, kruid het
gehakt met peper en zout en meng het voorzichtig met de specerijen.
Draai hiervan 32 kleine gehaktballetjes.
Kook de rijst
volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met een beetje
zout. Was de hete peper, halveer hem en verwijder de zaadlijsten.
Voeg ondertussen de bouillon en de helft van de hete peper aan het
citroengras in de pan toe en breng dit mengsel aan de kook. Voeg de
gehaktballetjes eraan toe en laat het geheel 12 minuten afgedekt
koken, tot het gehakt gaar is. Giet de vloeistof voorzichtig af in
een schone pan, leg de gehaktballetjes opzij, verwijder het
citroengras, de gember en de hete peper.
Verwarm de
vloeistof. Was de paksoi, verwijder de stronk en snijd de
minimaïskolven in de lengte in vieren, was de sugar snaps en halveer
deze. Voeg de groenten aan de kokende vloeistof toe en laat ze 2-3
minuten koken, totdat ze zacht beginnen te worden. Voeg de vissaus
hieraan toe. Verdeel de rijst over 4 borden en schep de groenten en
bouillon erover. Hak de achtergehouden nete peper fijn. Serveer de
Thaïse gehaktballetjes gegarneerd met de peper.
Bereidingstijd: circa 60 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten