vrijdag 2 november 2012

Gebakken kabeljauw met venkel en olijven (4 personen)


400 gram vastkokende aardappels
2 venkelknollen
3 theelepels halvarine
600 gram rijpe trostomaten
zout
peper
een paar takjes verse tijm en oregano
20 zwarte olijven, zonder pit
4 kabeljauwfilets (à 150 gram)
1 eetlepel olijfolie
2 takjes verse platte peterselie
1 citroen

Elektrische oven op 200 graden celcius ( gasoven: stand 3, heteluchtoven: 180 graden celcius) voorverwarmen. Schil de aardappels, snijd deze in plakjes en kook ze 4-5 minute in water tot ze zacht zijn. Was en boen de venkelknollen, verwijder de stronk, snijd ze in plakjes en voeg ze gedurende de laatste minuut aan de aardappels toe. Giet ze af.
Bestrijk een oven schaal met 1 theelepel halvarine. Doe de helft van de aardappels en de venkel erin. Was de tomaten, snijd ze in dunne plakjes en leg de helft ervan op de aardappel-venkel-laag. Was de oregano en tijm schud ze droog, pluk de bladeren eraf. Kruid de tomatenlaag met wat zout, peper en de helft van de tijm en oregano.
Tip aan met 1 theelepel halvarine en herhaal met de achtergehouden aardappels, venkel, tomaten, tijm en oregano. Tip aan met de rest van de halvarine. Bak in het midden van de oven 30 minuten, tot de venkel zacht is.
Verdeel de olijven over de groenten, leg de vis erop en kruid het geheel met een beetje peper. Druppel de olijfolie erover en bak nog 15 minuten in het midden van de oven tot de vis gaar is.
Was de takjes peterselie, schud ze droog en hak ze fijn. Snijd de citroen in partjes. Bestrooi de gebakken kabeljauw met de peterselie, garneer met citroenpartjes en serveer.

Bereidingstijd: circa 75 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten