vrijdag 2 november 2012

Witlof ovenschotel (4 personen)


1,5 kilogram kruimige aardappelen
750 gram witlof
1 ui
2 goudreinetten
versgemalen peper
zout
1,5 deciliter melk
boter
300 gram zachte geitenkaas, in blokjes
100 gram geraspte boerenkaas

Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken zodat ze gelijktijdig gaar zijn.
Maak de witlof schoon, halveer ze,snijd de harde kern eruit en snijd de rest fijn.
Maak de appel schoon en snijd ze fijn.
Doe de geschilde aardappelen in een pan, strooi er wat zout bij, schenk er koud water op tot alles voor de helft onder water staat. Breng het geheel op een hoog vuur aan de kook met een deksel op de pan.
Voeg na 10 minuten de gesneden witlof, appel en ui toe, laat het gehel nog ongeveer 10 minuten koken. De aardappelen zijn dan gaar! Giet het geheel af, vang eventueel wat kookvocht op. Breng in een ander pannetje de melk aan de kook.
Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.
Meng de gestampte aardappelen samen met de gekookte witlof, ui en appel, voeg de warme melk en wat boter naar smaak toe. Om een 'slappere' stamppot te krijgen kun je wat kookvocht toevoegen. Roer de kaasblokjes erdoor en eventueel vers gemalen peper en zout naar smaak. Doe de stamppot in een ovenschaal en bestrooi tenslotte met de geraspte kaas.
Gratineer een bruinkorstje in de hete oven in ongeveer 8 minuten.

Bereidingstijd: circa 75 minuten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten