4 theelepels plantaardige olie
1 ui
2 teentjes knoflook
1 takje verse rozemarijn
2 blikken witte bonen (à 400 gram
netto gewicht)
400 gram tomatenblokjes uit blik
zout
peper
water
2 aubergines
1 theelepel citroensap
2 kleine courgettes
een paar basilicumblaadjes
Elektrische oven op
190 graden celcius (gasoven: stand 3, heteluchtoven: 170 graden
celcius) voorverwarmen. Verhit 1 theelepel olie in een pan. Schil de
ui, snijd deze fijn en fruit hem 9 minuten in de pan. Snijd de
knoflook fijn, was de rozemarijn, schud hem droog, verwijder de harde
steeltjes en snijd de blaadjes fijn. Doe beide in de pan en laat ze 1
minuut mee fruiten. Giet de witte boon af, spoel ze af en doe ze met
de tomaten in de pan, kruid met peper en zout. Voeg er 150 milliliter
koud water aan toe en laat het mengsel 15 minuten sudderen.
Was de aubergines
en snijd ze in de lengte in plakken. Verdeel ze over een bakplaat,
bestrijk ze met 2 theelepels olie en laat ze 15 minuten in het midden
van de oven bakken, totze bruin zijn (eventueel in 2 delen bakken).
Snijd de
aubergineplakken in stukjes, verdeel de helft ervan in een ovenschaal
(1 liter) besprenkel ze met een ½ theelepel citroensap, verdeel de
helft van het bonenmengesel erover en herhaal het geheel 1 keer. Was
de courgettes, snijd ze in de lengte in dunne plakken en beleg de
ovenschaal daar als laatste mee. Bestrijk de courgettes met 1
theelepel olie, kruid ze met peper en zout en bak het gerecht 30
minuten in het midden van de oven. Was de basilicum, schud hem droog,
garneer de gratin met basilicumblaadjes en serveer.
Bereidingstijd: circa 95 minuten
Geen opmerkingen:
Een reactie posten